„Дневник Диане Будисављевић“ на РТС-у и ХРТ-у

На дан пробоја Јасеновца и на Дан сећања на све жртве усташких логора и Холокауста, Радио-телевизија Србије, на Првом програму, приказала је филм „Дневник Диане Будисављевић“ о жени која је спасила више од 10.000 српске деце из усташких логора.

Сазнање о страдању деце у монструозним усташким логорима, покренуо је Диану Будисављевић, рођену у Аустрији, а удатој за српског лекара у Загребу, да покрене акцију спасавања и збрињавања српске деце из бројних логора.

У то време почиње и да пише дневник у којем описује мучења и страдања деце, као и сусрете са ратним злочинцима одговорним за геноцид у НДХ, на основу којег редитељка и сценаристкиња Дана Будисављевић, снима играно-документарни филм Дневник Диане Будисављевић.

После тријумфа филма у Пули, сузе и аплаузи пратили су га широм некадашње Југославије.

„Филм је у регији погледало преко 65.000 људи, а како то упоредити са доступношћу преко малог екрана где на неки начин очекујем и можда вишемилионску публику и заиста сам узбуђена због реакција које ће тај филм пробудити у гледаоцима“, истакла је редитељка Дана Будисављевић.

Диана Будисављевић је водила картотеку о деци, како би се једног дана вратили својим породицама. Крајем маја 1945. године, агенти ОЗНЕ одузимају Диани албуме са фотографијама деце, а по налогу Министарства социјалне политике Хрватске одузета јој је и целокупна картотека, иако идентификација није била завршена. Диану Будисављевић тумачи Алма Прица.

„Та изузетна, храбра и скромна жена Диана Будисављевић заувијек је обиљежила нашу повијест својом акцијом спашавања 10.000 деце, 10.000 људских живота акцијом обране човјечности у нечовјечном периоду владавине НДХ. Потресни искази и сјећања преживјеле деце сведока Наде, Зорке, Милорада, Живка, срце су нашег филма. И све док постоји један чин доброте и хуманости, постоји нада у овај свијет ма колико нам се он страшан чинио“, објаснила је Прица.

Дневник Диане Будисављевић вечерас је био на програму ХРТ-а и РТС-а.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи