Сигорни Вивер на Берлиналу у потпуно другачијем светлу

Холивудска легенда Сигорни Вивер, чију је каријеру обележила улога официрке Рипли у ремек делу Ридлија Скота „Осми путник“, на 70. Берлинском фестивалу представила се у другачијем светлу. О новој улози у филму „Моја година са Селинџером“, ексклузивно је говорила за РТС.

Увек харизматична и моћна у сваком филмском кадру, Сигорни Вивер се нашла у улози ауторитативне, утицајне агенткиње у романтизованом свету славног америчког писца Џерома Дејвида Селинџера.

Екранизација аутобиографског бестселера Џоане Смит Ракоф Моја година са Селинџером, у стилу Доручка код Тифанија, носталгично нас уводи у раскошан издавачко-књижевни свет њурошке сцене деведесетих.

Моја година са Селинџером слави писце и књиге. Колико Вам је близак њујоршки књижевни свет?

Одрасла сам у Њујорку. Студирала сам књижевност и желела сам да будем писац. Али за то је потребно да будете друштвенија особа, а не изолована. Тако сам завршила у филмском пољу. Али одувек сам обожавала писце, волим да читам и читање ми је уточиште.

Због чега су вам редитељи углавном додељивали улоге храбрих, снажних, борбених жена? Чини се да су биле својственије мушкарцима?

Мислим да су жене много јаче од мушкараца. Ми држимо све конце. Одржавамо породицу на окупу, бринемо се о старима, о младима и о мушкарцима. Наравно, мушкарци могу да буду врло способни, али генерално жене често крију своју снагу или је не цене. Често ми нуде улоге жена које су јаке. Мислим да су жене борци.

Родоначелница сте акционих хероина. Својевремено су вас назвали краљицом научне фантастике. Да ли је то жанр којем сте тежили у каријери?

Не, заправо сам урадила врло мало научно-фантастичних филмова. Снимила сам много комедија и драма, само што је научна фантастика одувек била веома популарна. Од 'Осмог путника' до 'Аватара'. Новинари воле да измишљају надимке. Нисам краљица научне фантастике, нисам много тога урадила, али очито морају некако да ме зову.

Романтична драма награђиваног канадског редитеља и сценаристе Филипа Фалардоа, са холивудском звездом Сигорни Вивер Моја година са Селинџером, ускоро ће се наћи у дистирубицији биоскопа у Србији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво