„Испод површине“ – нови фестивал историјског филма у Голупцу

У Голупцу ће од 6. до 9. јуна први пут бити организован Голубачки фестивал историјског филма под називом „Испод површине“, најављено је из Туристичке организације Србије. У сали биоскопа „Голубац“ биће приказано пет филмова уз изложбе и разговор са ауторима.

На отварању, публика ће имати прилику да погледа играно-документарни филм У почетку беше реч – Мирослављево јеванђеље, Бошка Савковића који прати судбину рукописа из 12. века од његовог настанка до уписа у Унескову библиотеку „Памћење света“ и том приликом биће изложена фототипска издања Мирослављевог јеванђеља из различитих векова. 

На програму ће бити и документарац Бог да прости Бошка Милановића о тајној ликвидацији српских глумаца у јесен 1944. и почетком 1945. године када се партизанска власт обрачунавала са политичким непријатељима, под плаштом „државних непријатеља и колабораната“.

Публика ће моћи да погледа и документарни филм Мора да ово није све, Уроша Максимовића о Јовану Симићу који је почео да продаје своје спортске дресове како би спасао живот мале Нађе Новаковић оболеле од ретке болести крви, затим Бревијар Горана Шљивића о Медитерану као колевци савремене цивилизације и Тајну дунавског вилењака, Душана Војводића који говори о операцији „Дунавски вилењак“, у оквиру које је по наређењу немачког генерала Валтера фон Штетнера у зони Прахова, потопљено више од 220 бродова, како не би пали у руке Црвеној армији.

Циљ је да фестивал добије међународни карактер 

Извршни продуцент фестивала Бошко Савковић је приметио да су ретки фестивали историјског филма, а да историја представља битан део туризма, због чега су се и одлучили управо за те филмове.

Говорећи о називу фестивала, нагласио је да увек постоји паралелна историја и истина која се крије иза званичне историје, као и аутори који је откривају.

Фестивал организује Народна библиотека „Вељко Дугошевић“, као једина установа културе у општини Голубац, а вршилац дужности директора Јасмина Глишић каже да и им је циљ да од следеће године та манифестација постане међународна и такмичарског карактера, подсетивши да су се до 1989. године у Голупцу одржавали „Дани филмске комедије“.

Улаз на пројекције је бесплатан, а посетиоци ће на поклон добити књигу у издању Креативне радионице „Балкан“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара