Документарац „Уметност сећања“, борба за враћање споменика Југославије са руба заборава

После великог успеха који је постигла дебитантским остварењем „Куда даље“, Јелена Раденовић ради на документарцу „Уметност сећања“. Новим филмом, награђивана редитељка покушава да отргне од заборава споменике настале на тлу Југославије.

Документарац „Уметност сећања“, борба за враћање споменика Југославије са руба заборава Документарац „Уметност сећања“, борба за враћање споменика Југославије са руба заборава

Тема документарног филма Уметност сећања, на којем Јелена Раденовић тренутно ради, су споменици настали у периоду социјализма на тлу бивше Југославије.

„Подигнути жртвама Другог светског рата у част, они су истовремено симболи страдања и човекове борбе за слободу, за бољу и светлију будућност. Споменици су и доказ једне хуманије, друштвено освешћеније и културно одређеније стварности“, објашњава награђивана редитељка у изјави за Интернет портал РТС-а.

Према њеним речима, споменици приказују вредности тадашњег друштва и идеолошки концепт који је уметност и културу доживљавао као конститутивни елемент у грађењу и образовању заједнице - споменици су апстрактни, лишени култа личности.

„Њихова морфологија и дизајн су модерни, чак и футуристички, те и због својих естетских вредности заслужују поштовање. Они представљају и место конституисања етичких норми заједнице и, како каже једна од саговорница у филму историчарка Олга Манојловић Пинтар: 'Ми градимо споменике, споменици граде нас!' Споменици комуницирају одређене вредности, чувају колективно сећање и представљају материјализоване подсетнике да је увек могуће вратити се на прави пут где уметност игра значајну улогу у васпитавању друштва“, наводи Раденовићева.

Један од саговорника у филму је и професор Миодраг Живковић, аутор чувених споменика у Крагујевцу, на Кадињачи, Тјентишту, који из прве руке осветљава време у коме су подизана ова монументална дела, време када су се на озбиљним конкурсима бирала најбоља и модернистичка решења.

Професор Живковић је међу ретким живим ствараоцима и сведоцима оног времена, један од оснивача и дугогодишњи декан Факултета примењених уметности у Београду, овогодишњи добитник Сретењског ордена.

У својој 90. години и даље активно ради и ствара у свом атељеу у Кошутњаку.

Без обзира на то што филм покушава да отргне од заборава значајно културно наслеђе, снимање остварења Уметност сећања се, ипак, не одвија без тешкоћа.  

„Од самог почетка, екипа филма се сусрела са проблемом финансирања. У нади да ће нека од државних институција препознати значај филма, очекујемо да ће до краја лета бити завршен“, истакла је српска уметница. 

Према речима Јелене Раденовић, која је редитељка и ауторка, „екипу остварења чине директор фотографије Пабло Феро Живановић са својим аутентичним сниматељским рукописом, затим искусни мајстор свог заната монтажер Александар Аца Поповић и дизајнер звука, свестрани музичар Спасоје Туфегџић“.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара