У Холу РТС-а свечано отворена изложба „Немањићи – рађање краљевине“

У Холу Радио-телевизије Србије свечано је отворена изложба „Немањићи - рађање краљевине“, коју чине уметничка дела наменски стварана за истоимену серију, која се од 17. фебруара емитује на РТС-у.

Играна серија Немањићи – рађање краљевине један је од највећих пројеката Радио-телевизије Србије и не може да се упореди ни са једном до сада снимљеном серијом – како у смислу продукције, постпродукције тако и у смислу костима, сценографије, реквизита...

Изложбу заправо чине уметничка дела костимографа Стефана Савковића и сценографа Кирила Спасеског.

Аутор изложбе Петар Ђиновић, нагласио је да су костими заправо реплике костима који су тада ношени, обичаји који су тада постојали рађени су по идентичном догађају, оружје, оруђе, објекти, зграде – све је рађено на чистој историјској основи, са пажљивим дорађивањем уметника.

Месец и по дана трајале су припреме костима. Према идеји костимографа, око 800 костима ручно је израдио тим од 20 људи, који су радили даноноћно током свих 100 дана снимања како би у сваком тренутку били на располагању глумцима и редитељу.

„Костими у серији Немањићи – Рађање краљевине нису реконструкција, реконструкција костима припада музејима. Представљају креативни одговор на епоху и баштину за будућност“, истакао је Небојша Брадић, главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а.

Када је реч о сценографији, изради идејних скица сценографа Кирила Спасеског, и реализацији истих претходио је темељан истраживачки рад.

Екипа сценографије имала је стручну продршку историчара и колега сценографа. Радило се на више од две стотине локација од којих су неке коришћене у свом постојећем стању, неке су обухватиле изградњу објеката на постојећим историјским локалитетима, а одређени број објеката је комплетно изграђен за потребе серије. Поставка сценографије убраја и део декора и личне реквизите – мачеве, жезла, војне опреме, круне.

Доктор Марко Поповић, један од историчара који је током снимања серије био ангажован да допринесе аутентичности историјских чињеница, позвао је и школе да у свој наставни програм уврсте посету изложби „Немањићи – рађање краљевине“, која ће бити отворена до 5. маја.

Од 14. фебруара, када је постављена, до данашњег свечаног отварања, изложбу је посетило више од 2.000 људи.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 03. мар 2018, 21:04) - Zemlja neslućenih nizina! [нерегистровани]

Samo pitam:

Ko im je šio ovakve uniforme i odela u srednjem veku!-A,baška opeglane,uštirkane...

(субота, 03. мар 2018, 20:42) - anonymus [нерегистровани]

Nemanjići

Smatram da se kroz medije jača i uzdiže rodoljublje. Potrebno je što više filmova, serija, knjiga koje uzdižu moral našeg naroda.

(четвртак, 01. мар 2018, 21:29) - swisserb [нерегистровани]

hvala rts-u

odrastao sam u svajcarskoj i zadnjih godina sam jako zainteresovan za nasu istoriju i kulturu, takodje volim da se kvalitativno informisem, u svemu tome mi vi mnogo pomazete, jer u ostalim medijama te stvari slabo nalazim, naravno to je samo moje skromno misljenje, ali mi jako zao bude kada vidim kako ljudi kritikuju "nemanjice" a da ih ni pogledali nisu, valjda su navikli na bolje (rijaliti, i ostalih americkih imitacija u pokusaju), a ja koji sam navikao na zapadne produkcije sam jako ponosan sto i srbija ima jednu takvu seriju sa tako bogatom srpskom istorijom, hvala i nadam se da cete i pored svega da nastavite sa takvim nacionalnim projektima koje i mi van srbije mozemo da konzumiramo.

Grüsse aus der Schweiz an mein Serbien!