„Корени“ – снимљена и буна у митском селу Прерову

Приводи се крају снимање серије „Корени“, по роману Добрице Ћосића. Роман године 1954. никада није екранизован, а гледаоци РТС-а ускоро ће моћи да Катиће и остале мештане митског села Прерова гледају у телевизијској серији.

Политичка превирања у Србији с краја 19. века оквир су романа Добрице Ћосића, којим је започела сага о породици Катић, коју пратимо и у Великом рату и касније током 20. века.

Забележили смо снимање једног од најдраматичнијих тренутака у Коренима – буне у селу Прерову, коју подиже стари радикал Аћим Катић.

„Оно што је мене лично провоцирало је однос приватног и политичког, како осликати једну личност која је толико политички успешна, а толико је приватно несрећна“, каже глумац Жарко Лаушевић.

У позоришној представи био је Аћимов син Ђорђе. У серији – слуга, Тола Дачић. 

„Тола је весник оног пролетаријата који је уследио у будућим данима, од 19. века наовамо, али и весник живота, весник оне исконске жилавости, али и праве жеље и истрајности и способности за опстанак“, сматра Ненад Јездић.

Први роман који је проглашен за роман године по оцени „Ниновог“ жирија, од тада изазива контроверзе, баш као и његов писац. И то је био додатни изазов за екипу.

„У ствари сам узбуђен због могућности да се и ово што смо ми урадили и оно што је Добрица написао, ишчита из овог времена, али без неке врсте предрасуда које постоје у последње време и у односу на његово дело и свако друго деловање“, истиче глумац Горан Шушљик.

„Највеће оптерећење је што знамо да је ово јединствена прилика да се ово дело екранизује и што знамо да се неће поновити и заиста се сви боримо се да себе не преоптеретимо тиме“, каже редитељ серије Корени, Иван Живковић.

Екипу чека још неколико снимајућих дана. А телевизијску публику серија Корени – од наредне године, на програму РТС-а.

Остали аутори: Драгана Игњић
број коментара 0 Пошаљи коментар