Почиње јубиларни 70. Кански фестивал

За престижну Златну палму, која ће ове године први пут имати дијаманте у знак обележавања јубилеја манифестације, такмичиће се 19 филмова. Кански фестивал, који ће трајати до 28. маја, отвориће вечерас нови филм редитеља Арноа Деплешена „Духови Исмаила“.

Почиње јубиларни 70. Кански фестивал Почиње јубиларни 70. Кански фестивал

Током фестивала биће приказано око 50 дугометражних филмова у такмичарском делу смотре и у другим секцијама.

Међу редитељима који се такмиче за Златну палму, једино је Аустријанац Михаел Ханеке већ добио ту награду и то два пута, 2009. године за филм Бела трака и 2012. за остварење Љубав. Ове године ће представити дело Хепи енд.

Филмски центар Србије саопштио је да ће на Међународном филмском фестивалу у Кану бити приказано осам филмова из Србије и потписан Уговор о сарадњи између Француске и Србије.

Међу тим филмовима је остварење добитника Гран-прија 1967. године, југословенског редитеља Александра Петровића Скупљачи перја, у оквиру програма Кан класик.

Председник жирија који додељује Златну палму је шпански редитељ Педро Алмодовар, а домаћин церемоније италијанска глумица Моника Белучи.

Заштитно лице на великом плакату овогодишњег фестивала је италијанска глумица Клаудија Кардинале.

Награду Канског фестивала прошле године је добио британски редитељ Кен Лоуч за остварење Ја, Данијел Блејк, социјално ангажовану драму о борби незапосленог човека да добије социјалну помоћ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво