Премијера „Отаџбинe“ Олега Новковића на Фесту

Нови филм редитеља Олега Новковића, „Отаџбина“, по сценарију Милене Марковић, који је имао светску премијеру у званичном такмичарском програму једног од највећих европских филмских фестивала у Варшави, биће премијерно приказан српској публици у оквиру 44. Феста.

Премијера остварења Отаџбина (Patria) биће одржана у оквиру националне селекције Феста 3. марта у Центру „Сава“.

Реч је о другом делу трилогије редитеља Олега Новковића и сценаристкиње Милене Марковић, започете филмом Бели бели свет.

У овом делу Новковић се бави животима избеглих и неприхваћених, али и последицама немилосрдног рата деведесетих година на овим просторима. Према речима редитеља, „филм испитује могућност искупљења и поновног живота после апокалипсе и злочина“.

Филмом Отаџбина српска кинематографија прикључује се тренутно горућој теми о прогнанима и изгнанима, која ће ове године обележити не само Фест, већ и 66. Берлински филмски фестивал.

„Данас видимо колоне избеглица које лутају нашим континентом у потрази за новом отаџбином. Нажалост, често оно што се дешава у свету, прво се дешавало овде, на овим просторима. Где је отаџбина и да ли идеја отаџбине нестаје у новом наднационалном глобалном свету миграција, или се, напротов, претвара у нови мит о отаџбини, припадању, повратку и страху од 'придошлица' - питање је које ће одредити судбину данашње Европе, па и света“, каже Новковић.

Остварење Отаџбина снимљено је уз подршку Филмског центра Србије, Министарства културе Републике Србије, немачког филмског фонда МДМ и шведске националне телевизије СВТ/Sveriges Television.

У великом ансамблу глумаца предвођених Надом Шаргин и Вуком Костићем, у главним улогама појављују се Анита Манчић, Милица Михајловић, Небојша Глоговац, Марта Бјелица, Бојан Жировић, Марко Јанкетић, Радослав Рале Миленковић, Никола Сурбановић, Анђелика Симић.

Након премијере на Фесту, филм Отаџбина биће на репертоарима домаћих биоскопа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво