Читај ми!

За најбољу комплет лепињу са све, потребна је само љубав, ако су састојци прави

Надалеко чувена „Шуљагина комплет лепиња са све“ из Ужица, заштићена је и као патент, али породица Лазић која је заслужна за овај специјалитет, никада није стајала на путу свима који је праве, како би се сачувала традиција.

Међународни кулинарски магазин „Тејст атлас“ објавио је листу најбољих јела и на првом месту се нашла комплет лепиња. Драган Лазић се од тринаесте године бави пекарским занатом, који је наследио од оца.

За чувену „Шуљагину лепињу са све“ важан је сваки састојак, почев од брашна тип 500, од старих сорти пшенице. Драган каже да му није потребна вага да мери састојке од којих прави специфично тесто за лепињу. Једино се мере лоптице, које ће обрадити у хлеб, а свака тежи 220 грама.

„И најбитнији састојак у овој лепињи је љубав. Значи, ако је добро брашно, све добро, не треба ништа више. Само треба љубав према овом послу, да би све било како треба“, тврди Драган.

Ни за фуруну на дрва не постоји регулатор топлоте. Све се ради по осећају, а Драганове пекарске руке годишње исцепају 150 метара дрва, без којих лепиња не би била тако укусна. У ноћном раду помаже му и супруга Мирјана, по занимању медицинска сестра, која је тај посао напустила пре три године.

„Ово је заједнички рад и труд који траје дуго, који траје већ тридесет и кусур година. Ту смо заједно да се потпомогнемо“, наглашава Драганова супруга, Мирјана.

У пекари се ради ноћу, а зором отвара, како је то било од вајкада. Традиција комплет лепиње са све дуга је скоро седам деценија. Занатлије су слале ученике по тај доручак, мајсторима би биле са све, а ученицима само са претопом. Данас су доступне свима.

„Ми смо 2005. године заштитили у Заводу за интелектуалну својину овај производ. Значи, оваква аутентичан каква је прва направљена и сад се прави“, истиче Лазић.

Законски могу да спрече крађу интелектуалне својине, али Драган каже да никога не жели да ограничава. Једино да воде рачуна да у комплет лепињу са све не трпају све и свашта, већ само кајмак, јаја и претоп.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара