Читај ми!

Произвођачи цигарета ће морати да сносе трошкове за чишћење улица од опушака

Према новим еколошким прописима у Шпанији и Ирској, произвођачи цигатера ће бити приморани да плаћају део трошкова потребних за уклањање милиона опушака које пушачи годишње баце по улицама.

У јуну, Светска здравствена организација објавила је свеобухватан извештај у којем су наведени деструктивни ефекти дуванске индустрије на планету. Сваке године производња цигарета кошта свет око 600 милиона стабала, 200.000 хектара земље и 84 милиона тона угљен-диоксида испуштеног у атмосферу.

Цигарете садрже 7.000 хемикалија које су научници означили као токсичне за нашу околину.

У време објављивања Извештаја, откривено је да око 4,5 трилиона филтера годишње загађује наше океане, плаже, реке, улице, паркове и земљиште, уз малу или никакву одговорност компанија одговорних за њихову производњу.

Захваљујући новим законима у Шпанији и Ирској (који ће се највероватније на крају проширити на читав континент) настоји се да се ограничи растући еколошки утицај дувана пре него што измакне контроли.

Нови пропис, учиниће индустрију дувана првенствено одговорном за чишћење смећа који ствара, у складу са директивом Европске уније која настоји и да искорени пластику за једнократну употребу. Тренутно су порески обвезници ти који сносе рачун за ове радње.

Произвођачи ће додатно бити одговорни за едукацију јавности да се овај штетни отпад не одлаже на отвореном простору, с обзиром на то да је сваком опушку потребна скоро деценија да се разгради.

Без обзира на то, претпоставља се да ће прописи пружити још један подстицај потрошачима цигарета да напусте ту лошу навику.

Берни Кили, виши званичник за животну средину у области управљања материјалима циркуларне економије каже: „Ово приморава компаније да преиспитају шта стављају на тржиште и колико то реално кошта. Ако морају да плате чишћење смећа, ако морају да плате за рециклажу, јасно је да ће трошкови онога што стављају на тржиште – сносити сами, у сваком смислу.“

„Смањење употребе дувана и позивање индустрије на одговорност је корист за здравље и планету“, закључују заговорници новог закона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво