Читај ми!

Аљкавост и безвољност – зашто је толико људи ушло у „гоблински режим“

Термин „гоблински режим“ који је Оксфордов речник прогласио за израз 2022. године, подразмева врсту понашања попут безвољности, аљкавости и хедонизма. То је значење супротно идеализованој слици живота у удобности топлог дома с почетка пандемије коронавируса.

У неком тренутку у периоду између почетка треће године пандемије и стрепње да смо на прагу светског рата, нова фраза је обележила дух времена – мистериозни предзнак доба које долази: Људи су ушли у „гоблински режим“, пише колумниста Гардијана.

Израз обухвата удобност аљкавости и лењости: Провести цео дан у кревету гледајући бесмислене ријалити програме, притом бесконачно скроловати по друштвеним мрежама; сипати чипс право из кесице у уста; јести доручак изнад судопере јер нас мрзи да га ставимо на тањир; изаћи из куће у пиџами и чарапама само да скокнемо до продавнице.

Оно што је инхерентно овој одредници по мишљењу Дејва Мекнејмија, који се декларише као „гоблин из стварног живота“, јесте да се овај режим може укључити и искључити. У његовој објави на Твитеру која је постала вирална, тврди да гоблински режим није трајна особина личности, већ стање ума.

"Налазите се у гоблинском режиму када се пробудите у два сата ноћу и одете у кухињу обучени само у дроњаву мајицу како бисте направили неку чудну ужину, типа кришка топљеног сира на крекеру“, објашњава Мекнејми. "Ради се о потпуном одсуству естетике. Јер зашто би гоблина било брига како изгледа? Зашто би гоблину стало до презентације?“.

Ова фраза се на Твитеру појавила још 2009. године када је један корисник Редита написао како тајно хода по кући "као гоблин“, сакупља ситнице и "производи гоблинске звукове“.

Како показује Гугл тренс, популарност "гоблинског режима" је почела да расте када је неко измислио да је термин употребила муза Кање Веста и актуелна девојка, манекенка Џулија Фокс.

"Само да се зна. Никада нисам користила израз 'гоблински режим'“, касније је објаснила Фоксова у објави на Инстаграму. Корисница Твитера која је желела да се нашали и измислила да је ово манекенкин цитат, ипак верује да је гоблински режим веома стваран феномен.

"Гоблински режим је нешто супротно покушају да будете бољи“, каже девојка која се потписује као Џунипер. "Мислим да је то врста енергије коју емитујемо у 2022. – сви смо просто подивљали и луди“.

На ТикТоку, #GoblinMode се ставља уз видео-снимке свега и свачега – почев од "сам пушити траву и плашити се“, до "не узимати лекове“ и "гомилати чудна ср..а за случај да вам понестану“. У другим видео-снимцима, то је пак повезано са ненашминканим, неуредно обученим женама које се исповедају у камеру.

Овај тренд представља потпун одмак од хиперпромовисаног утицаја "cottagecorа" који се појавио првих дана пандемије и који је био истакнути тренд 2020. године. Тада су друштвене мреже биле преправљене сликама „слатког дома“, дивним сеоским пејзажима, представљањем занимљивих производа кућне израде, ручних радова, куварских специјалитета и слично.

Овај стил је све више бујао испуњен чезнутљивим етосом како треба искористити најбоље од онога што је већина претпостављала да ће бити само неколико досадних седмица седења код куће 2020. године.

Али како се пандемија продужавала и како су времена постајала све хаотичнија и несигурнија, људи су се у једном тренутку осетили као преварени и одбацили су такве циљеве.

"Код куће нема друштвеног притиска да се поштују норме, тако да некако изгубите навику“, сматра инжењер Питер Хејз. "Постоји и осећај да смо сви сј..ани, па зашто се мучити?“ и додаје да је термин узео маха пошто је пандемија елиминисала потребу да се стално појављује на послу.

На ТикТоку, #goblinmode често прати суседна фраза #feralgirlsummer. Иза овог хаштага се налазе видео-снимци у којима се корисници представљају као супротност од „оне девојке“ – #thatgirl снимци који имају милијарде прегледа у којима најутицајније особе демонстрирају како сређују препуне фрижидере свежег поврћа и воћа, како праве органски напитак за доручак и обављају сложене третмане неге коже.

Овај тренд "поставља нереалан стандард девојкама које треба да помисле да ако не устану рано и вежбају сат времена, да њихови животи не вреде ничему“, стоји у једном блогу који се обрачунавао са културом "тих девојака“.

"Апсолутно ме не занима да будем 'та девојка'“, каже се у једном видеу. „Никада се нећу пробудити у 5 ујутро, пити зелене сокове и бити хиперорганизована. Уместо тога, у 4 сата ујутро ћу читати објаве на Редиту, а дијетална кока-кола ће бити прва ствар коју ћу да попијем кад устанем“.

Иако не користе експлицитно термин „режим гоблина“, видео снимци који изражавају сличне погледе су све популарнији. „Моје тело је канта за смеће са роком трајања и немам времена за здрава ср..а“, каже се у једној објави. „Волим да се што мање држим здравог разума и правим ужасно себичне изборе и учествујем у нездравим навикама и механизмима одбране“, написао је други корисник друштвених мрежа.

Под теримином гоблински режим могу се обухватити различите врсте естетике и понашања, наводи Кет Марнел, ауторка која тврди да је и сам ушла у овај режим.

Иако многи људи који објављују на Твитеру гоблински режим карактеришу као духовно прихватање наших највећих слабости, Марнелова сматра да постоји „здрав и деструктиван гоблински режим“. За њу, он јој даје простор за безазлене несташлуке.

Назовите то променом вибрација или логичном прогресијом у нихилизам након година разочарења изазваног пандемијом, али гоблински режим је вероватно ту да би опстао. А зашто не би? Кога смо уопште покушавали да импресионирамо?

„Лепо је бити гоблин“, каже Марнелова. „Сви су све време тако савршени на мрежи, да је добро ступити у контакт с чудним малим створењем које живи у нама“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво