Читај ми!

„Експогаст“ у Луксембургу – уз неодољиве залогаје до нових партнера

У Луксембургу, европској гастрономској престоници завршен је сајам „Експогаст“, један од највећих те врсте на свету. Организатори кажу да их је омела корона, али да је најважније да традиција није прекинута.

Комбинација мириса и укуса у хали „Експо“ толико је снажна да би се по топлијем времену сигурно осећала и у Француској, Белгији и Немачкој. Ипак, традиција дуга 50 година окупила је у Луксембургу госте из читавог света. Заједничка жеља свих присутних је да уз неодољиве залогаје и гутљаје дођу до нових пословних партнера, али и да пробају нешто ново по чему ће памтити овогодишње окупљање.

„Свака држава оставља свој траг, али не само то, овде у Луксембургу живи половина који нису Луксембуржани, сви доносе утицај. Кроз јело и пиће народ се упозна“, каже Јосип Неранчић, члан Гастрономског друштва Луксембурга.

Светски куп кувара који је одржан у склопу 14. „Експогаста“, на коме је и Србија имала своје представнике, је у неким земљама толико популаран да се директно преноси на малим екранима.

У односу на фудбал, малобројни навијачи, дају снажну подршку. Члан судијског тима је и наша Љубица Комленић, Мишленова координаторка за куваре и жена која води рачуна о исхрани Новака Ђоковића.

„Мислим да је старији начин размишљања да кувари треба да буду негде иза. Наше баке су биле увек у првом плану, трчали смо кући да поједемо сармицу што нам је спремила бака, тако исто данас су кувари у првом плану, који су школовани, који су овде да покажу шта је то храна и због чега је она битна и због чега је важно пазити на ту храну јер храна смо у ствари ми, наше здравље“, објашњава Љубица Комленић, судија на Светском купу кувара.

Где је такмичење ту је и еуфорија и ваљда због тога све већи део пољопривредног земљишта у Луксембургу заузимају виногради, а виноградари се труде да квантитет претворе у квалитет.

„У последњих 10 до 15 година вино је све значајнији производ у Луксембургу. Кренули смо одавно, али ово данас изгледа веома озбиљно. Желимо да учимо и имамо од кога. Многи овде присутни мисле да пију шампањац, а у ствари то је луксембуршки кремон, врста пенушавог вина коју смо заштитили и на коју смо поносни“, истакао је Клод Франсоа, шеф прес центра „Експогаста“.

Прилика за мале произвођаче 

Сајам „Експогаст“ идеална је прилика за мале произвођаче да сарађују са великим компанијама. Пут до мирисне трпезе почиње много пре него што се намирнице нађу у кухињи. О свежини и хранљивости брину хиљаде запослених у највећем луксембуршком прехрамбеном ланцу.

„За нас је овај сајам највећи изазов јер поред наших муштерија на 'Експогаст' долазе и наши клијенти и сарадници. Храна из целог света долази код нас, а наше је да је свежу, за мање од 24 сата, допремимо до купаца. За неколико дана ћемо почети припреме за нови сајам који је за четири године“, наводи Георг Ајшен, менаџер „Провансала“

За луксембуршку кухињу кажу да је спој француске гастрономије и немачких порција. Воде рачуна о сваком детаљу, па тако на пример месо лежи у посебним сланим собама и до 10 недеља пре него што доспе у руке кувара.  

Светски познати произвођач порцелана и санитарија пре 274 године, баш у Луксембургу, започео је производњу шоља и чинија. Данас су готово у свим деловима света.

„Увек је лепо бити део овакве манифестације. Са одушевљењем смо прихватили сарадњу са Светским купом кувара и за све учеснике припремили наше производе. Храна је укуснија када је на нашим тањирима“, каже Георг Шмиц, Вилерој Бох 

За четири године излагачи ће усавршити своје производе, произвођачи гастрономских чуда направити нова, посетиоци открити неке нове зачине, а храна ће поново да нас одушеви, како само она зна и уме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи