Читај ми!

Спавате у одвојеним креветима – како то утиче на ваш брак

Постоји много начина да покажете да волите некога и бринете за њега. Није обавезно да због тога морате да трпите хркање на уво целе ноћи.

Париз је познат као романтична дестинација, али научници су открили да управо у том граду све више парова бира - одвојено спавање. Истраживачи су открили да десет одсто парова у Француској, који живе заједно, спавају у различитим собама, а још шест одсто би то желело - али се плаше последица.

Нова студија је открила да више од 20 одсто парова старијих од 65 година спава у одвојеним собама, али извештаји сугеришу да и млади људи све више бирају да спавају у одвојеним креветима.

Студије показују да неадекватна количина сна може утицати на способност мозга да памти, а несаница може бити повезана са слабијим имунолошким системом.

Наша способност да савладамо емоције смањена је након ноћи лошег сна, а познато је и да само шест сати сна може за 200 одсто да повећа ризик од можданог удара или фаталног срчаног удара, према истраживачком раду из 2021.

Недостатак сна такође може довести до тога да ваш мозак развије већу концентрацију бета амилоида - токсичног протеина који је повезан са Алцхајмеровом болешћу. Губитак сна може чак повећати ризик од развоја рака црева, простате или дојке.

Са друге стране, добар сан може помоћи у регулацији крвног притиска (изостанак мирне ноћи може негативно утицати на ваш кардиоваскуларни систем) и може вас учинити срећнијим.

Ако сте међу онима којима скоро ништа не смета да би добро и квалитетно спавали, то је позитивно за ваше здравље и вероватно немате проблема да одржите дубок сан док делите брачну постељу.

Ипак, имате проблем ако вас омета хркање, шушкање постељине, паљење лампе током ноћи... Дакле, ако треба да проведете добрих осам сати у свом кревету, да бисте се квалитетно одморили и сачували здравље, а то подразумева да нисте поред партнера - одвојен кревет је добра ствар.

Ипак, некада се људи стиде да кажу да спавају одвојено.

Људи се  плаше да би околина могла да протумачи да је њихова веза готова - или осуђена на пропаст.

Одвојено спавање не значи аутоматски „смрт" везе - могло би је чак и побољшати. Обично се за освежавање везе препоручује „увођење нечег новог". Одвојено спавање може се и тако схватити, а стручњаци кажу да одвојени кревети никако не значе и крај сексуалног живота једног пара, јер се љубав може водити у било које доба, а и не мора обавезно у брачном кревету.

Добро је када се у једној емотивној вези потребе искрено изнесу, па на потребу за добрим сном, ако то изискује и спавање у одвојеним креветима, треба гледати управо тако - закључак је који студије и истраживања намећу.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво