Читај ми!

Табата – вежбе за оне који немају времена, кратко, ефикасно, топи сало, затеже ноге

Инвазивна вежба, која се може радити код куће и уклопити у сваки дневни распоред. Комбинација вежби је лични избор, трбушњаци, склекови, прескакање конопца, вежбе са тракама и теговима, чучњеви….

Двадесет секунди табате - интензивног тренинга који често може да изгледа тешко и непријатно, али вежба се брзо и лако. Завршите са њом док размишљате да одустанете. Знојење, сагоревање масти, паклени тренинг...и све то за само четири минута.

Др Мишел Олсон, професор кинезиологије на Универзитету Оберн Монтгомери, у својој истраживачкој студији тестирала је 15 испитаника који су радили табата тренинг са склековима и чучњевима.

Од њих је тражено да дају све од себе за 20 минута трајања тренинга. Резултат је да се током вежбања сагорева око 14 калорија у минуту, а број калорија које тело сагорева у мировању се удвостручује чак и више од 30 минута после завршеног тренинга. Наравно, свако тело је другачије, тако да се ови бројеви могу разликовати. Због тога је табата одлична вежба за „убијање" масти коју можете да урадите за кратко време.

Шта је табата

Интензивни тренинг који траје око четири минута. У оквиру њега особа која тренира наизменично мења интервале својих активности. Прво 20 секунди вежба користећи максимални напор и све могућности свог тела, затим следи интервал одмора од 10 секунди, па поново вежба од 20 секунди.

„На овај начин је потребно урадити осам пута овај след вежбања. Табата тренинг се односи на достизање врхунца анаеробног капацитета, па је важно изабрати вежбе за које знате да ће убрзати откуцаје вашег срца", истакао је тренер табате Џеј Хамонд.

Порекло табате

Физичка дисциплина која постоји већ дуже време. Осмислио је др Изуми Табата 1996. године у Токију за потребе припрема спортиста за Олимпијске игре. Ова врста тренинга може да буде корисна за све иако се не баве професионалним спортом.

Зашто је табата ефикасана?

Интервални тренинг високог интензитета је веома ефикасан за сагоревање масти, јер тера тело да се напреже, затим се врати у мировање, и поново напреже.

С обзиром на то да је интензитет овде подигнут на максимум и захтева 100 одсто труда, потребно је краће време за постизање резултата, односно краће време у односу на друге облике тренинга за постизање истих ефеката.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво