Читај ми!

Како изгледа виртуелни бицикл широк 1.000 километара

Један пар у пратњи свог пса, направио је неуобичајени потез у нади да ће скренути пажњу на размере климатске кризе и подстаћи коришћење бицикла.

Данијел Рајнеј Кирхоп и Аријана Казирађи „нацртали" су ГПС бицикл широк око хиљаду километара преко Европе. У пратњи свог пса, прешли су скоро 7.300 километара.

Пар, који се иначе бави истраживањем у области физике, кренуо је на бициклистичко путовање кроз седам земаља, руту која је мукотрпно планирана да исцрта обрис џиновског бицикла преко континента.

У разговору за Гардијан, њих двоје су истакли да се надају да ће на овај начин скренути пажњу на размере климатског проблема и убедити људе да више размишљају о употреби бицикала уместо аутомобила - за краћа путовања.

Необично путовање им је донело три светска рекорда: највећи ГПС цртеж икада направљен, највећу такву слику која је настала уз помоћ бицикла и наравно - највећи бицикл икада нацртан.

Иако је стварна вожња бициклом укупно трајала око четири месеца, била је то много дужа авантура.

Почетком лета 2019. морали су да престану јер је Казирађи (40) задобила повреду колена. Повратак на руту у новембру такође је прекинут, јер је било превише хладно за камповање у паузама. Ковид је потом опет пореметио план 2020.

„Могућност да бицикл коначно видите на мапи је олакшање. Имали смо толико препрека. Када смо почели овај пут размишљали смо - шта може поћи по злу овог пута... Осећали смо да смо изневерили људе у тренуцима када смо се заустављали, тако да смо сада веома срећни", рекла је Касирађи.

Рајнер Кирхоп (35), је сам направио бицикле за путовање. Један од њих има спреда товарни део где су сместили пса Золу.

„Аријани се свидео теретни бицикл. Покушали смо да идемо малим путевима где је то било могуће, или ван пута, такође да би Зола могао мало да шета.

Нацртати савршен бицикл широм Француске, Немачке, Швајцарске, Аустрије, Белгије, Луксембурга и Холандије није било лако. А  кренули су пратећи почетну мапу пута коју је на карти Европе на цртала Аријана и који је ишао директно кроз аеродром Шарл де Гол.

Одмарали су у камповима, а померање руте десило им се када су утврдили да трајект преко Рајне - не ради.

„Свима онима који виде слику наше руте желимо да пренесемо поруку: Молимо вас запамтите да вероватно негде имате бицикл и било би лепо када бисте могли да га користите мало више, а не аутомобил, за кратка путовања. Размислите барем о коришћењу бицикла - то је пријатно, и одлично је - јефтиније и здравије, рекла је Казирађи, која је свог мужа упознала када су обоје докторирали у Нотингему. 

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара