Читај ми!

Пажљиво бирајте своје место под сунцем – расте број заражених на туристичким дестинацијама

У Србији је у уторак забележено више од 1.360 новозаражених коронавирусом, а пораст инфицираних бележи се и у државама које су популарне летње туристичке дестинације. У Грчкој је јуче пријављено чак 25.566 нових случајева, док је просечан број новозаражених у Италији преко 85.000. Иако за већину земаља не постоје ограничења када је реч о уласку и боравку у њој, велики број новозаражених налаже опрез.

Пораст цена горива на пумпама, али и раст цена хране ставили су у други план вести о коронавирусу. Број новозаражених широм Европе је у порасту, па тако и у државама у којима држављани Србије најчешће летују.

Иако, изузев Шпаније, за улазак у њих нису потребни никакви посебни епидемиолошки услови, препоруке јесу да се вакцинише на време, да се тамо где je гужва носе маске, односно одржава физичка дистанца.

Постоји могућност да авио-компаније имају додатне мере у погледу заштите од вируса, па би и то требало проверити пре поласка на пут.

Експлозија коронавируса у Грчкој, у Италији 85.000 новозаражених 

Као ни остале европске државе, ни Црна Гора није имуна на пораст броја новозаражених – дневно се у просеку инфицирају 234 особе.

Када је реч о Хрватској, тамо је значајно већи број новозаражених – у просеку се дневно коронавирусом зарази 878 особа. У Бугарској се дневно зарази 589 особе, а у Албанији 516 особа.

У Грчкој је дошло до експлозије нових случајева коронавируса – јуче је забележено 25.566 случајева (просечан број новозаражених је 15.700). Поред Атине, највише нових случајева бележи се у региону Солуна, али и на острвима Крфу, Криту, Евији, Закинтосу.

Директор Јуте Александар Сеничић рекао је јуче да иако расте број заражених, нема тешких случајева у Грчкој.

"Не размишља се, за сада, ни о увођењу оних основних мера – физичке дистанце, ношења маски у затвореном простору. Тренутно је таква ситуација. Наравно, не можемо ништа да гарантујемо у случају да епидемија букне, али ја верујем да ће и у Грчкој, али и у другим туристичким земљама, до краја туристичке сезоне важити ова правила која су сада", рекао је Сеничић.

У Турској је удвостручен број новозаражених на недељном нивоу. Последњих седам дана забележено је више од 57.000 инфицираних.

Нова варијанта омикрона довела је до раста броја инфицираних и у Италији, где је више од милион активних случајева, а дневно се у просеку бележи и преко 85.049 новозаражених. У Италији је заштитна маска препоручена, не и обавезна.

Шпанија бележи у просеку 16.917 нових случајева сваког дана, а да би држављани Србије ушли у земљу треба да испуне неки од наредних услова:

Да поседују негативан пи-си-ар тест не старији од 72 сата пре путовања, или негативан антигенски тест не старији од 24 сата; да поседују потврду о комплетној вакцинацији или потврду о прележаној болести не старију од 180 дана.

Како се понашати на плажи

Поред тога што треба размишљати о томе како се заштитити од сунца на адекватан начин, треба размишљати и о томе како се не заразити вирусом који је протекле две године у свету усмртио више од 6,3 милиона људи.

Основни савет је да се избегава гужва, па ако сте у могућности бирајте плаже на којима има мање људи, односно обилазите плаже у доба дана када је мања посећеност. Срећом, то је управо и време када лекари препоручују боравак напољу – до 10 часова и после 17 часова.

Увек носите средство за дезинфекцију са собом, како бисте, у случају да нема чесме или да не раде тушеви (а у Италији је то могуће јер се вода штеди због велике суше), могли да оперете руке, или очистите изнајмљену лежаљку или сточић.

Маску носите са собом. Иако није обавезна, требало би је носити када су велике гужве, у супермаркетима и јавном превозу ако га користите.

Немојте заборавити да уплатите здравствено осигурање и проверите шта све оно покрива. Пре поласка пажљиво спакујте кућну апотеку у којој ће се поред заштите од сунца и убода инсеката, стандардних аналгетика, пробиотика и лекова против мучнине наћи и витамини и антипиретици.

Најбоља заштита остаје имунизација, па ако се нисте вакцинисали, не заборавите да то можете учинити у свом дому здравља. Ако осетите симптоме респираторне инфекције, останите код куће, односно обратите се лекару.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара