Читај ми!

Како да живот у граду украсите биљкама

Живот у граду није изговор да немамо своју башту. Славица Ступарушић, ауторка књиге „Башата у саксији“, нуди решења која ће нам живот у стану учинити интересантнијим, али и укуснијим.

У свету, али и код нас постаје тренд да се и поврће гаји у урбаној средини на балконима и прозорима, наводи гошћа Јутарњег програма, Славици Ступарушић, новинарка и инжењер хортикултуре, ауторка књиге Башта у саксији.

„Можемо да гајимо парадајз заједно са цвећем. А на једној вишеспратници сам видела вреже лубенице и после тога сам рекла, нема тога што се не може гајити на тераси у саксији“, наглашава гошћа Јутарњег програма.

Од ароматичног биља у стану можемо да гајимо готово све. Босиљак се у највећој мери одомаћио, али и першун који је и зачин и лековита биљка, као и нана и тимијан.

„Наше баке су некада у баштама гајиле све, али се та традиција временом изгубила. Сада се враћа и има разних покрета, попут 'Пермакултуре' који заговарају управо то, да цвеће и поврће, или биобашта морају да иду заједно јер биљке једна другу чувају“, наглашава Славици Ступарушић.

Постоји неколико истраживања, мада још увек недовољно, јер је цео покрет урбаних башти новијег датума, која кажу да поврће неће повући све лоше састојке из земљишта и да све од поврћа што расте на балкону слободно можемо да конзумирамо.

Аквапоника је и нова и стара техника узгајања биљака која подразумева да се заједно, у истом ресурсу, односно води, гаје и рибе и биљке. Рибе хране биљке, а биљке чисте воду рибама.

„Кинези на пример имају цела језера која тако функционишу, а данас је то један од начина за прочишћавање воде. Ово од давнина вуче корене, али је сада модернизовано“, додаје новинарка.

Људи су напустили село да се не би бавили земљорадњом, али савремени тренд је да се биљке гаје у градовима. Најпре зато што је економичније, јер су мањи трошкови транспорта. Затим производи стижу свежи, а нека америчка истраживања показују да онда људи више једу свеже поврће, а мање слаткише, закључује Славица Ступарушић, ауторка књиге Башта у саксији.  

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се