Читај ми!

Популарна психологија – да или не

Пре него што почнете са паковањем за годишњи одмор и посегнете за неком књигом из популарне психологије, наставите са читањем овог текста.

Популарна психологија – да или не Популарна психологија – да или не

„У једном домену, популарна психологија пружа нека обећања, а она се често наслањају на логику жеља. То је дечји начин размишљања да волимо да добијемо нешто, а да у то што мање уложимо. Добар део тих књига подилази таквим дечјим жељама човека", упозорио је психолог и психоаналитичар Александар Контић. 

Он је у емисији Међу световима свет Радио Београда 1 рекао да, с друге стране, не постоји ништа лоше у томе уколико некоме књиге из те области доносе добро, те да утицај неког штива зависи од особе која га чита а не само од написаног. 

„Популарна психологија не мора нужно бити лоша. Ајнштајн је рекао да ако нешто не можете да објасните шестогодишњем детету, онда ни ви сами нисте сигурни у то знање које мислите да имате. Учинити нешто комплексно доступним широј публици јесте умеће, али не по цену поједностављивања, нарочито када је реч о психологији", сматра психолог и психоаналитичар Александар Контић.

Нагласио је да је потребно знати разлику између популарне и популистичке психологије.

„Популистичка психологија нуди човеку оно што би он желео да чује. Она му наизглед даје, а заправо узима. Насупрот томе су оне друге, које су популарне захваљујући компетентним ауторима, чије је знање и искуство у пракси преточено у нешто што свако може да схвати", појаснио је гост Ноћног програма Радио Београда.

На питање како се односити према некој књизи популарне психологије, а чији је аутор признати представник те струке, и како да одредимо сопствене ставове према прочитаном, Контић одговара да то свако мора лично да одгонетне.

„Када прочитамо нешто што нам се не допада, то не мора да значи да то није истина. Ако је то страно нашим уверењима и идеологији, онда ћемо га одбацити и нећемо наставити да читамо. Важно је бити свестан да је једна ствар да ли нам се нешто допада или не, чиме долазимо до антагонизма заснованог на осећању. Сасвим друга ствар је промишљање о томе", рекао је Контић.

Он је објаснио и да позитивна психологија, која се промовише кроз популарну, заводи и калупи људе да буду окренути једноставним и инстант задовољењима. Нагласио је да због тога треба направити разлику између популарне и популистичке психологије.

„Често популарно кокетира са потребом да има што више читалаца, па се онда све дотера и избегава се оно што би било непријатно. Мислим да би свако од нас могао да призна да нам најлепше ствари ипак нису дошле на тацни", закључио је психолог и психоаналитичар Александар Контић.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи