Читај ми!

Не бисмо опстали као врста да нисмо радознали

Радозналост најчешће доводимо у везу са детињством, али ако је пажљиво негујемо, радозналост током живота може остати наш стални покретач, јер радозналост је еволуцијски условљена као један од основних алата за преживљавање.

Деца су природно радознала. Задатак појединца и заједнице је да створи услове у којима ће особе различитих узраста моћи да уживају у својој радозналости.

„У најмлађим данима, дакле, у прве две године када дете највише борави у кругу породице, важно је да се детету обезбеди што више новог искуства. Да се деца излажу разноврсним ситуацијама. У том узрасту ми шаљемо једну важну поруку деци, а то је да новина и испитивање неког новог искуства, нешто позитивно, а не нешто што је повезано са неким проблемима“, напомиње психолог, проф. др Александар Бауцал са Филозофског факултета у Београду.

Истраживања су показала да деца у школском узрасту на неки начин губе радозналост.

„На пример, када се упореди количина питања која деца постављају у школи и ван школе, да је однос 10 на према један. Школа има пуно могућности да подстиче радозналост код деце, али нажалост, школа у којој доминира традиционално учење, учење за оцену, где је оцена најважнија, а ученици стално под неким притиском да ли ће дати тачан или погрешан одговор, таква школа убија радозналост. Чак успева да убије и оно што природно имамо“, истиче професор Бауцал.

Страх од грешке нам спутава радозналост

Када је о одраслим реч, препорука је излагање новим искуствима која ће их интелектуално и емотивно ангажовати.

„У одраслом добу је важно да ми као одрасли људи на неки начин имамо право на грешку. Зато што ако смо ми у својој професији, у свом личном животу, стално под притиском да не направимо грешку, онда наравно да ћемо избегавати нове ситуације, избегаваћемо неизвесност, а самим тим имаћемо мање прилика за радозналост", напомиње психолог.

Недавна истраживања су показала да активно старење одлаже деменцију, чак и до седам година.

Важно је да на неки начин градимо културу активног старења, додаје професор. Да најстарије суграђане охрабримо да своје старије доба користе за оне ствари и за нека нова искуства, за која нису имали времена у претходном периоду живота.

Радозналост је еволуцијски условљена као један од основних алата за преживљавање. За духовни, морални, интелектуални и социјални раст важно је током целог живота постављати питања и тражити одговоре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи