Читај ми!

Када дете прохода опасност вреба на сваком кораку – на шта да обратите пажњу у стану

Деца од прве до четврте године најчешће се повређују падом са висине, што је нажалост показао случај трогодишњег дечака који је у недељу преминуо након пада с прозора. На шта све треба да обратите пажњу у стану и како да створите безбедно окружење за своје дете?

Када дете прохода опасност вреба на сваком кораку – на шта да обратите пажњу у стану Када дете прохода опасност вреба на сваком кораку – на шта да обратите пажњу у стану

Купите одговарајуће заштите

Од тренутка када беба пропузи потребно је заштитити је од утичница које може да дохвати, а за ту намену постоје различите врсте заштита у радњама специјализованим за дечју опрему, али и многим другим продавницама.

Такође, постоје и заштите и успоривачи за фиоке, и заштите за ормане, врата, прозоре. Приликом коришћења заштита пазите да дете не види како се отварају, како не би поновило поступак и научило само да их отвара и затвара. 

Постоје и заштите за ћошкове и ивице, који су нарочито опасни током самог проходавања док дете не постане стабилно.

Не заборавите да фиксирате и столњаке сигурносним држачима како их дете током игре или трчања кроз кућу не би повукло и себе изложило разним врстама повреда, а најчешће опекотинама.

Теписи

Иако је практично имати тепихе када дете почне да пузи како се не би кретало по тврдом и како му не би било хладно, они такође могу представљати опасност када дете прохода.

Поред тога што дете може да запне за тепих, у зависности од подлоге тепиха он може бити клизав. Нарочити проблем представљају стазе, па размислите о њиховом уклањању.

Хемикалије ван домашаја детета

Најсигурније је да све врсте хемикалија, детерџенте, средства за чишћење, држите у ормарићу на висини, до које дете не може да дође.

Ако нисте у могућности то да урадите, ставите одговарајућу заштиту на доње елементе и увек окрените спрејеве на "стоп", односно "off".

Обратите пажњу на то како сте оставили џезву

Ручке шерпи, лонаца, тигања, џезви увек треба окренути на супротну страну када се налазе на шпорету, тако да не буду доступне детету. На тај начин ће се избећи опекотине, врло честе у овом узрасту.

Држите све предмете који се могу упалити и изазвати опекотине и пожар ван домашаја детета (шибице, упаљачи, упаљене цигарете и сл.) – на висини коју не може да дохвати или затворене у орману са одговарајућом заштитом.

Обратите пажњу на распоред намештаја, деца се пењу на све

Делови намештаја као што су столице, фотеље, сточићи никада не треба да стоје испод прозора, јер ће дете у својој знатижељи, пењући се на њих, желети да види шта се налази испод прозора, што може довести до пада детета кроз прозор.

Након коришћења мердевина, одмах их склоните на сигурно место.

Балкон и тераса увек да буду закључани 

Врата од балкона/терасе увек држите закључана да дете не може само да изађе. Такође, кључ не треба да буде надохват руке детету.

Уколико сте са дететом на балкону или тераси пажљиво пратите шта дете ради, јер му кутије, сандуци са флашама и слично уз ограду могу послужити за пењање. 

Електрични уређаји нису играчке

Деца у овом узрасту воле да опонашају родитеље и користе предмете за свакодневну употребу које виде у кући. У кухињи вреба посебна опасност, што од оштрих предмета, што од уређаја.

Увек искључите из струје све врсте миксера, сецкалица, блендера, а пеглу никада немојте оставити тако да дете може да је повуче за кабл, било да је врућа или хладна.

Чак и биљке могу представљати опасност 

У кући у којој се налази мало дете не треба држати украсне биљке пошто су многе од њих отровне – фикус, дифенбахија, филадендрон, рододендрон, драцена, олеандар, нарцис, хризантема, циклама, кливија и многе друге.

Биљке су прави мамац за децу која воле да их додирују, чупкају, грицкају, што може довести до алергија, осипа, болова у стомаку, повраћања, дијареје, и чак озбиљно угрозити здравље, па и живот детета.

Кућни љубимци

Колико год да верујете свом кућном љубимцу, немојте дете остављати само с њим. Нагли покрети које деца праве могу уплашити вашег пса или мачку, који би онда могао одбрамбено да реагује.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво