Читај ми!

Добродошли у Венецију! Десет евра, молим

Од јануара 2023. године, туристи који желе да проведу један дан у Венецији, мораће да плате улазницу, потврдиле су надлежне градске власти.

Венеција ће постати први град на свету који ће посетиоцима наплаћивати улаз.

Како би се заштитили од великог броја посетилаца и обесхрабрили једнодневне излетнике, градске власти су одлучиле да туристима од 1. јануара наредне године, наплаћују улазнице у износу до 10 евра.

Град се годинама бори са проблема великог броја посетилаца и туриста који производе читаве планине отпада и закрчују уске градске улице, посебно у јеку туристичке сезоне.

Не смо што ће морати да плате улазницу, већ ће посетиоци морати унапред онлајн да резервишу термин посете, која ће их, у зависности од доба године, коштати од три до 10 евра. Инспектори ће патролирати градом и имаће овлашћење да од посетилаца захтевају доказ о уплати. Он икоји нису уплатили потребан износ преко интернета биће кажњени новчаном казном до 300 евра.

Новац прикупљен од улазница биће утрошен за смањење рачуна за одвоз смећа које плаћају Венецијанци, који су знатно већи него у суседним италијанским градовима.

Становници, њихови гости и туристи који резервишу ноћење у хотелу биће изузети и моћи ће да преузму потврду којом доказују да су ослобођени плаћања.

И остали градови погођени масовним туризмом помно ће пратити да ли ће пионирски подухват Венеције уродити плодом.

Симона Вентурини, градска шефица за туризам, рекла је на конференцији за новинаре да је та мера „заиста револуционарна“, али је упозорила да је потребно време прилагођавања како би систем функционисао савршено.

„То је процес. Као први град на свету који уводи овакву праксу, знамо да неће баш све функционисати савршено. Не мислимо да ћемо тако решити све проблеме прекомерног туризма, нити да имамо магично решење. Стално ћемо радити на усавршавању система“, нагласила је Вентурини.

Микеле Цуин, шеф градског буџета, напомиње да је циљ накнаде да се дестимулише велики број посетилаца у време сезоне, како би се остварио бољи проток туризма. „Град остаје отворен. Венеција није затворена“, нагласио је Цуин.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво