Читај ми!

Србију краси пет националних паркова, пет могућности за идеалан одмор у природи

У нашој земљи постоји пет националних паркова – Фрушка Гора, Ђердап, Копаоник, Тара и Шар-планина.Уједно то је пет различитих дестинација и пет могућности за активан одмор на свежем ваздуху.

Прошле године, у смештајним капацитетима који гравитирају око свих наших националних паркова се тражио кревет више током целе летње сезоне, награшава директорка Туристичке организације Србије, зато сви они који планирају да одмор проведу у неком од ових пет паркова природе, требало би већ да крену са планирањем.

„У 2021. години Туристичка организација ће значајан део промотивних активности усмерити управо ка дестинацијама које гравитирају око националних паркова како бисмо скренули нашим туристима пажњу и на оне, условно речено, мање познате дестинације“, наглашава гошћа Јутарњег програма.

Статистика показује да су се у претходне године туристи највише одлучивали за боравак у бањама, а потом у планинским центрима.

Национални парк Тара

Тара је посебно забележила велики пораст посета у претходној години, а као Национални парк је јединствена у више аспеката, почев од јединствених ендемских биљних врста, као што је Панчићева оморика, на пример, до богатсва животињског света.

„Могућност да са ренџерима у Националном парку Тара направите један излет и уколико вам се посрећи да сретнете мрког медведа су инзванредне ствари, Ту су и незаобилазни видиковци на Тари, Заовинско језеро, тепих ливада. У близини је и Перућац и Бајна Башта, тако да пружа пуно садржаја за различите укусе“, додаје Лабовићева.

Фрушка гора

Фрушка гора или Српска света гора, са совијих 16 манастира у склопу Националног парка, уз предивну природу, нуди и вина, винограде и винарије у којима ће и најзахтевнији и најбољи познаваоци вина остати без негативног коментара.

Важно је поменути и близину Сремских Карловаца и Новог Сада што пружа могућност да се садржајно проведе време на Фрушкој гори.

„Морам обавезно да поменем и бању Врдник, с обзиром на то да је она била међу неколико дестинација које су у 2020. години забележиле још већи број посета у односу на рекордну 2019. годину. Овим резултатом се не може пуно дестинација похвалити“, додаје директорка ТО Србије.

Копаоник

Национални парк Копаоник сигурно не треба посебно представљати, но он је током зиме познат само као скијашки центар.

Међутим када се снег отопи, осим гондоле која ће ове године бити пуштена у рад и која ће повезати Брзеће са врхом Караман, туристима је на располагању велики број пешачких стаза, али и разне „адреналинске туре“, обиласци водопада и других природних лепота које остану непримећене током зимских месеци.

Геопарк Ђердап

Подручје Ђердапа је одлуком Извршног савета Унескоа уписано на листу од 160 светских геопаркова и проглашен првим геопарком у Србији.

У само 44 земље света постоје геопаркови, а Национални парк Ђердап се пружа скоро 100 километара уз обалу Дунава и да поред невероватне природе, нуди богато културно-историјско наслеђе.

Чињеница да су још од праисторије људи живели на овим просторима говори колико је богатство онога што може да се види и да се посети. Осим Лепенског вира, ту је и Голубачки град и тврђава која је недавно обновљена, наглашава гошћа Јутарњег програма.

Шар-планина

Национални парк Шар-планина се налази се на листи Међународно значајних подручја за биљке као ИПА подручје. Због великог присуства ретких и угрожених врста птица, Шар-планина је уврштена и у Листу најважнијих подручја птица у Европи.

Такође, овао подручје је идентификовано и као Емералд подручје значајно са становишта примене Конвенције о очувању европске дивље флоре и фауне и природних станишта, а налази се и на Националној листи једног од 10 потенцијалних резервата биосфере у оквиру Унескоа.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво