Туристи, риболовци, спортисти... Засеоци на Власини поново оживели

Током читавог лета Власина је пуна туриста, нарочито викендом. Има и доста спортиста, риболоваца и заљубљеника у природу, али и оних који се враћају у запуштене домове својих предака.

Оживели су засеоци на Власини током лета, у појединим кућама које су годинама затворене, сада бораве потомци. Ранко Цветковић се из Крагујевца са супругом вратио пре пет година, реновирао је кућу, запослио се у Сурдулици. 

„Због природе и због здравља, чисто да се одржи тај менталитет тог народа на Власини", рекао је Ранко Цветковић са Власине.

Обнављају се и граде куће, поправљају путеви, водоводна мрежа. И породица Милошевић реконструише кров.

„Приближава се полако и пензија, па због здравља, а и чисто да се реновира због деце и унука сам добио, тако да има ко ту да долази", каже Горан Милошевић из Крагујевца.

„На Власини за мајсторе, има посла и превише, туризам цвета, тако да не можемо ни да постигнемо колико има све", додаје мајстор из Крагујевца, Милош Радовић.

Попуњени су сви капацитети на Власини више од две хиљаде лежајева у приватном смештају.

„Како је онлајн учење, сада имамо опет породичне боравке на Власини где деца одавде могу да прате наставу и да заиста уживају у природи. Према томе, приближили смо природу човеку и нашим људима", изјавила је директорка ТО Сурдулица, Биљана Николић.

Да прими више гостију Власини недостају камп насеље и канализациони прстен. Урађен је план детаљне регулације и експропријација земљишта.

„Ради се ревизија пројектно техничке документације и покренуће се поступак за издавање локацијских услова и грађевинске дозволе за изградњу канализационог система. За то су потребна огромна средства која пролазе могућности општине Сурдулица", каже Драган Мицић, помоћник председника општине Сурдулица.

Недостаје и хотелски смештај, раде само два хотела која примају стотинак гостију.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара