Радан планина не оскудева свакојаким чарима, једино недостају путеви

Радан планина својим чарима последњих година привлачи све више туриста, који осим познатих локалитета смештених на њој, уживају у нетакнутој природи. Овај рај на југу Србије могао би да буде доступан и већим туристичким групама, за шта је потребно изградити пут који би спојио Топлички и Јабланички округ.

Радан је и Пролом бања са својим лековитом водом, прве задужбине Стефана Немање, налазиште Царичин град, Бранкова кула, Ђавоља варош, али и воћњаци, ливаде и прелепе шуме.

„Овај шум воде, цвркут птица, ово зеленило... Не знам, на крају ја овде кад дођем, а долазим врло често, останем по пола сата. Да имам крила да летим онда би полетела. Имам неку снагу, добијем неку енергију из ове природе“, тврди Зорица Арсић из села Ивање.

На Радан планини живи око 1.200 различитих биљних врста, од тога 550 ендемских и више од 500 врста животиња карактеристичних само за ово подручје. Ту је и јединствени водопад Рипиводе и спомен обележје јунаку Топличког устанка поручнику Димитрију Беговићу.

„Овде планирамо да направимо један мали споменик, амфитеатар, да подигнемо један велики крст на овој стени која је иза мене и ту би доводили планинаре и екскурзије“, објашњава Дарко Жарић, директор Народног музеја Топлице.

Да би љубитељи Радана могли да виде све ове лепоте потребно је урадити пут који би спојио пет општина Јабланичког и Топличког округа.

„Очекујемо да се изради пут довде, да се продужи до Ђавоље Вароши, до Царичиног града тако да ово место постане раскрсница где се срећу екскурзије и обилазе историјске вредности као што је овај Беговића гроб“, додаје Радован Раичевић, директор туристичког предузећа „Планинка“ из Куршумлије.

Пројекат саобраћајнице је урађен, а према најавама из Путева Србије његова изградња очекује се наредне године када би требало да се повежу Царичин град и Ђавоља Варош, као и Пролом, Луковска и Куршумлијска бања са једне и Сијаринска бања са друге стране.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво