Београд је више од музеја и ноћног живота, посетите неко од ових излетишта

Београд је за туристе током дана град богате историје и културе, а увече место добре забаве. Престоница Србије, међутим, има адут више. То су излетишта од којих Београђане дели неколико литара бензина, а до многих возе и аутобуси градског превоза.

На 30. километар узводно Савом, сместило се наутичко село Бисер. Крај сваке од 16 сојеница је вез за чамац. Радо долазе породице са децом, а највише пецароши.

"Пецароши знају кад гризе риба па у то време и дођу. Сом, шаран, бабушка, то је оно што овде може да се упеца", наводи Марина Кузмановић из Туристичке организације Сурчина.

Новопечени младенци Марија и Василије баш овде су пожелели да позирају.

Недалеко је резерват природе Бојчинска шума, где се место у дебелој ладовини резервише данима унапред.

"Овде постоје смештајни капацитети у виду бунгалова који се могу изнајмити преко викенда, постоји трим стаза кроз шуму и ергела коња", истиче Соња Аврамовић из "Бојчинске колебе".

На најпитомијим коњима у ергели за децу се организују школе и кампови јахања.

"Коњ је дивна племенита животиња и деца јако лако успоставе комуникацију са њим, већ после десет-петнаест минута у друштву коња деца се скроз опусте", каже Ангелина Мерингер из Коњичког клуба Бојчин.

Шумадијски део Београда 

Идемо сада у шумадијски део београдског атара. Драган је као војни пилот годинама летео на "орлу", а онда се пензионисао и приземљио у космајском селу Америћу. Са женом и четворо деце запловио је у туристичке воде.

"У почетку нисмо ни знали шта нас све чека, сада видимо и знамо шта нас чека, много обавеза и морамо сви као породица да се ангажујемо да бисмо достигли одређени ниво туристичке понуде", прича Драган Вујчић из овог етно-села.

У свим смештајним објектима које је екипа РТС-а посетила преноћиште кошта између 1.000 и 1.500 динара, а домаћини се убрзано пријављују за ваучере јер се од ове године они могу користити и у престоници.

Наравно да има интересовања, Београд је занимљив за грађане из других делова Србије, одувек је био и увек ће и бити", каже директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић.

Стари занати негују се у подавалском селу 

Шетњу београдским излетиштима завршавамо у подавалском селу Раковици, у јединственом музеју старих и уметничких заната. Овде се тка, кује, пустује вуна, израђују опанци. Многи сувенири који се поклањају члановима страних државних делегација, настали су баш овде.

"Поред туриста доста радимо и са децом и предшколцима пошто они имају предмет 'традиција' и радо долазе, питају за сваки алат, воле да причају са мајсторима и да мало боље схвате технике старих заната", истиче Дејан Милосављевић из Удружења "Наше руке". 

Даница се бави калиграфијом, односно краснописом. Старим уставним ћириличким писмом, којим је написано и Миросављево јеванђеље, исписала је "Мој је одмор моја Србија" – погледајте и видео.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво