Наша пустиња којој Марија Терезија није дала да се прошири

Делиблатска пешчара се простире на 35.000 хектара, а од Панчева је удаљена само 40 километара. Захваљујући богатој флори и фауни и специфичној ружи ветрова, ово место се посебно препоручује породицама са децом које воле одмор у нетакнутој природи.

Делиблатску пешчару краси 900 врста биљака, а банатски божур, пешчарско смиље и шерпет специфични су за ово подручје. Пре два века ово је била пустиња и да би спречила ширење песка, Марија Терезија је наложила пошумљавање.

Данас највише има багрема, белог и црног бора. Љубитељи аутохтоних врста животиња овде могу видети стада подолских говеда чијом испашом се чува биодиверзитет 250 хектара пашњака.

У овом заштићеном резервату природе све је више и приватних објеката за смештај, а има и оних луксузнијих са базенима, винаријама и виноградима који се налазе на надморској висини од 100 метара.

„Имамо обиље шумских предела и микроклима Делиблатске пешчаре је повољна за одмор. Овде је ваздух сличан планинском баш због близине пешчаних дина, борових шума и много зеленила“, каже Ненад Живанов, власник „Санд ризорта“ и винарије „Ђорђе“.

Деца највише воле део Романтичне земље која сваког госта уводи у бајковите пределе специјалног резервата природе. 

Шетња падинама, динама и сусрет са срнама 

Локална самоуправа Општине Алибунар изградила је нов пут којим се сада много лакше стиже од Владимировца до Девојачког бунара које је омиљено излетиште викенд туристима.

„Треба све ово доживети, прошетати овим падинама, динама и видети све природне лепоте, а није реткост да се сретнете и са јеленима, срнама и понеком дивљом свињом“, истиче Душан Дакић, председник Општине Алибунар.

На јавној презентацији у Општини Алибунар налази се урбанистички пројекат за изградњу спортско-рекреативног центра на 8.000 квадратних метара и за две године када се буду изградили и први хотели са аква-парком Делиблатска пешчара ће тек засијати пуним сјајем.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво