На српском Олимпу расту афродизијачка трава и рамонда сербика

Планина Ртањ, из године у годину, привлачи све више туриста егзотичном лепотом и благотворним дејством на здравље људи. Заштићени резерват природе станиште је ендемичне и реликтне флоре и фауне. Најчувеније су свакако афродизијачка трава ртањски чај и биљка феникс, рамонда сербика.

Некад својим највишим врхом, Шиљак, са 1.556 метара, Ртањ зарони у облаке. Али увек планинарима, авантуристима и љубитељима природе нуди несвакидашњи доживљај и бољи осећај уз чист ваздух, планинске изворе и повољно електромагнетно зрачење.

„Као ефекат, као крајња последица тога је да људи који дођу и пар дана бораве на овој планини, односно у подножју ове планине, се осећају добро“, каже Небојша Марјановић, специјалиста ургентне медицине и председник Општине Бољевац.

Лекари тврде да деца са Ртња одлазе са бољом крвном сликом, а старији да им се здравствене тегобе смање после боравка на планини. 

Место Врело не зове се тако због извора воде већ због врела енергије. Према препоруци, ту треба провести два пута по двадесет минута и исти третман поновити за петнаест дана. Врело је истражио академик Јован Давидовић чему сведочи пирамида.

У сеоским кућама, у подножју, свега је стотинак регистрованих кревета, а за оне који воле нешто другачију атмосферу спреман је модеран хотел. 

„Гледамо да приступимо сваком госту на један посебан начин и да се наши гости овде осећају као међу пријатељима. Да бисмо постигли овакву услугу 1.960 сати се радило са нашим момцима и девојкама“, објаснио је Никола Јаковљевић, директор хотела „Рамонда“.

Мистерија планине Ртањ 

Обичај је да око хотела гости саде младице јавора које носе њихово име. Тако један млади јавор припада Јелени и Новаку Ђоковићу.

Око Ртња се плету и бројне приче о мистериозним појавама на планини. 

„Ми смо ту да истражујемо, док не будемо видели нешто, тако је, остајемо. Сви нам препоручују, као погледајте те ванземаљце. Много је ствари које можете да истражите, од пећина, напуштених рудника“, храбри су Алекса Степановић, студент и јутјубер, и Никола Новаковић, јутјубер.

Са Шиљка, српског Олимпа, поглед сеже, кад је ведро чак до Београда. А у подножју се на пет хектара припрема нови пројекат Теслин град са торњем и хотелом „Смиљан“. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 05. мај 2020, 09:19) - anonymous [нерегистровани]

Bilo je i nekad

Nekad je bilo dobrog kiselog mleka Valjda je i sada (nekad sam tamo prolazio)