Читај ми!

Рис Риста се опоравио од повреда и данас се враћа у своје природно станиште

Мужјак риса, који је половином новембра прошле године нађен повређен на територији Националног парка „Ђердап“, опоравио се и враћен је у своје природно станиште.

Опоравак риса кога је повредио аутомобил на Ђердапској магистрали успешно је завршен и спреман је за повратак у природу.

„Данас је посебан дан за Министарство заштите животне средине, за заштиту природе Србије, за Национални парк Ђердап, јер је управо реализован важан догађај, а то је враћање повређеног риса у природно станиште“, рекла је државна секретарка МЗЖС Сара Павков после враћања мужјака риса у природу у Националном парку Ђердап. 

На основу добијених дозвола од Министарства заштите животне средине рис је маркиран, опремљен ГПС огрлицом и враћен у своје природно станиште на подручју Националног парка „Ђердап“.

Професор Биолошког факултета др Душко Ћировић подсетио је да је рис угрожена врста у Србији, да је експертска процена да их је између 40 и 60, као и да први пут у историји Србије имамо маркираног риса, чије кретање ћемо моћи да пратимо.

Министарство заштите животне средине је координисало акцијом збрињавања повређеног риса, мужјака старог између пет и седам година, који је транспортован у ЗОО врт у Бору, где му је пружана адекватна ветеринарска помоћ.

Рис Риста, како су га назвали стручњаци Националог парка „Ђердап“, прва је јединка риса која ће бити праћена на тај начин у Србији.

ГПС огрлицом ће бити праћено његово кретање наредних годину дана, а добијени подаци користиће се, поред осталог, за утврђивање величине територије ове јединке.

Рис је строго заштићена дивља врста у Србији и подручје Националног парка „Ђердап“ настањује између 10 и 12 јединки.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво