Читај ми!

Зашто кућни љубимци нападају људе

Често се могу чути власници паса како умирују људе и децу који прилазе да их помазе речима: "Не брините, добар је пас". Али се напад паса ипак догоди и то често буду власнички пси. Они кидишу на људе иако су одрасли у породици.

У центру за дресуру паса Обрад Ђокић објаснио је да постоји више разлога због којих власнички пас напада. Један од разлога је, без обзира да ли је власнички или не, ситуација када је пас без контроле.

"Тај пас има своје одређене нагоне, као што су нагон чопора, брањење територије, брањење власника. Ако власник није доследан, власнички пас може да нападне и свог власника. Највише грешимо јер мислимо да је пас кућни љубимац, али он то није, већ је потенцијално опасна животиња", истакао је Ђокић.

Додаје да мали пси, као што су малтезери, чиваве и други, имају огромно срце и они су пет пута агресивнији од великих паса. Ретко уједају, али им је ујед безопасан. Када су у питању овчарски и пастирски пси они имају јаке нагоне, нису пријемчиви за власника, а често власници не знају да се опходе према великим псима.

"Када власник гарантује за пса, тада можете да га помазите, али са опрезом, јер је пас ипак чопоративна животиња. Пси увек имају исте нагоне природе. Доминантан пас хоће да влада и својим власником. Урбана средина је велики проблем, па је обавезно да пас има поводац, а поједине расе и корпу", рекао је Ђокић.

Истиче да пса не треба ударати, треба га васпитати, јер пас највише учи између трећег и шестог месеца живота. Човек је увек крив за ујед, јер не познаје психологију паса.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво