Читај ми!

Истражите дивљу страну Венецијанске лагуне из рибарског чамца

Једна од атракција која је у богатој понуди туристичких обилазака популарне Венеције је вожња чамцем кроз природно слану мочвару Венецијанске лагуне. На ту вожњу повешће вас локални рибари и показаће вам морске животиње и њихов начин живота.

Aко плутајући град, како још називају Венецију посетите током пролећа или јесени на површини воде можете приметити огромне кругове и вртложне кругове који се шире површином мирне воде. То су рибарске мреже, у које улећу меки ракови који настањују Венецијанску лагуну.

Венеција је постала синоним за гужву и прекомерни туризам, јер сваке године овај град посети 30 милиона туриста. А не треба заборавити да у Венецији живи само 50.000 људи.

На жалост, популација настала још у доба Млетачке републике полако напушта острво због високих пореза и кирија.

Венецијанске власти су одлучиле да наплаћују једнодневне посете туриста Венецији у вредности од три до десет евра.

Острва Мурано и Бурано такође су посећена, а до њих се лако стиже воденим аутобусима. Најављено је да ће порези на малим острвима бити смањени.Иначе, рибари су веома посвећени еколошком туризму.

Вековна рибарска традиција

Живот на Бурану се одувек вртео око воде. Рибарско насеље из средњег века, са историјом која датира још из римског доба, задржала је нетакнуту традицију. Ипак, рад са туристима је све важнији за егзистенцију рибара. Велепродајне цене морске хране скоро су се преполовиле током пандемије, делимично су се опоравиле, и поново су пале крајем 2022. године.

„Предузећа су куповала рибу из узгоја из других земаља", каже Андреа Роси, пета генерација рибара Бурана, који такође вози путнике својим бродом. "То је неподношљиво - рибу у лагуни треба ценити", додаје рибар

Истиче да је на своје рибарење јако поносан, али мисли да ће се тај посао за неколико година угасити.

Вековима су рибари попут њега бацали мреже преко лагуне два пута годишње: од марта до јуна и октобра до децембра.

„Климатске промене су подигле температуру воде у лагуни током последње деценије. Већина морске популације је угрожена, али се популација меких ракова држи", навео је рибар.

Иначе, током коронавируса, када у Венецијанској лагуни није било туриста, снимљене су животиње које слободно пливају у бистрим водама канала. 

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво