Читај ми!

И Миланска скала мета еколошких активиста

Активисти групе „Последња генерација“ (Ultima generazione) јутрос су у 07.45 полили бојом славну Миланску скалу у знак протеста и уз узвике „Доста гаса и доста угља!“. Активисти су изабрали управо данашњи дан у коме се прославља Свети Амброзије, заштитник града Милана и уочи Prima della Scala којој ће присутвовати и премијерка Ђорђа Мелони као и председник Италије, Серђо Матарела.

Активисти, две девојке и три момка који имају нешто више од 20 година, након што су полили фарбом Скалу, иако је полиција била присутна и чувала објекат још од седам ујутру, легли су на под и почели да вичу све разлоге због којих већ месецима протествују у разним градовима Италије.

Наиме, њихов циљ је да скрену пажњу политичарима који ће данас бити присутни у овом националном и међународном храму музике и лирике на чињеницу да су они последња генерација која живи на планети која још није потпуно уништена те и последња који нешто конкретно могу да учине својим акцијама.

„Морамо се сви покренути, Италија је потпуно блокирана. Доста је било гаса и доста је било угља. Имамо времена само до 2025. године! Морамо рећи НЕ новим постројењима за фосилна горива“, изјавили су пре него што их је полиција одвела у станицу.

Након неколико минута зидови Скале су већ били очишћени јер су активисти користили фарбу која се брзо спира.

Како су рекли РТС-у: „Ми никада нисмо учинили ништа што ће заиста оштетити уметничка дела. Знамо да су заштићена стаклом, знамо које материјале користимо и знамо да ништа од свега тога не оставља трајне последице на уметничка дела док оно што ми радимо нашој планети оставља!“.

Додају да и када су бацили осам килограма брашна на ауто Ендија Ворхола који је био изложен у Милану, пре тога су се консултовали са једном професорком, јер нису желели да га оштете.

„Ми користимо уметничка дела да бисмо скренули пажњу на хипокризију данашњег друштва у којој су сви згранути што смо бацили супу, на стакло слике, а нико се не згражава што сви колективно уништавамо уметничка дела наше природе!“, истичу активисти из групе „Последња генерација“.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се