Читај ми!

Нови Зеланд, дивље свиње убијају све пред собом – шире страх и панику

Разбојнички расположене дивље свиње упропастиле су предграђе Велингтона, главног града Новог Зеланда, убијајући јариће на једној од фарми, застрашујући псе и појављујући се у баштама становника.

Власници фарме козјег млека у брдима предграђа Бруклина, 10 минута од центра Велингтона, изгубили су око 60 јарића у последњих неколико месеци. Често од њих остају само изгризени комадићи костију и делови копита или главе, преноси Гардијан.

„То је место убиства. Ако пронађу нешто што воле да једу, а то је бесплатна храна, као беба, стално ће се враћати", рекла је Наоми Стенкамп, сувласница фарме.

Градско веће Велингтона потврдило је да се популација дивљих свиња у предграђу Бруклина шири и ствара проблеме локалним становницима.

Дивље свиње на Новом Зеланду потекле су од свиња које су доведене на колонијалним бродовима касних 1700-их. Оне живе у отприлике трећини земље и познато је да оштећују домаће екосистеме и пашњаке, убијају новорођене животињ и преносе туберкулозу говеда.

Прошлог месеца, Фрас, муж Стенкампове убио је вепра који је пробио њихову ограду и дошао на 20 метара од куће. То је била највећа животиња на коју су наишли за пет година колико имају фарму.

Стенкампова је навела да након што је објавила фотографију убијене дивље свиње на друштвеним мрежама, многи други мештани контактирали су их како би поделили слична искуства.

„Било је лудо колико је људи изашло говорећи да имају свиње у башти. Један момак их је хранио и мислио је да је то прилично кул, све док није дошло на наплату“, навела је Стенкампова.

Градско веће уговара ловце да редовно уништава штеточине у брдима око Бруклина, али комбинација јавног и приватног земљишта отежава контролу штеточина.

„Он ради оно што може да ствари држи под контролом. Али, не можете ићи на приватно земљиште без дозволе власника, тешко је контролисати шта се тамо дешава", рекао је портпарол већа Ричард Маклин.

Додаје да људи људи можда чувају ово подручје у сврху лова.

„Тамо доле је помало дивља сцена. Али [не желимо] да људи одједном помисле да могу да дођу тамо и почну да помажу, да узму оружје и псе... Желимо да избегнемо потпуни хаос и сукоб и да сви буду безбедни“, навео је Маклин.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво