Читај ми!

Кина у паклу климатских промена – реке исушене, усеви спаљени, а фабрике затворене

Током најесктремнијег топлотног таласа у историји, интензивна врућина већ више од 70 дана погађа Кину. У најмногољуднијој земљи на свету десетине река је пресушило, усеве је спалила топлота, а фабрике су затворене због недостатка електричне енергије.

Више од 900 милиона људи у 17 кинеских провинција на удару је рекордних врућина. Од Сичуана на југозападу до Шангаја на истоку, температура редовно прелази 40 степени Целзијуса.

У Даџоуу је склониште против бомбардовања претворено у објекат за склањање од сунца. У индустријском мегаполису Чунгкинг, станице подземне железнице служе као места за опоравак од топлоте.

Производња енергије, пијаће воде и хране је тешко погођена драстичним топлотама. Реке пресушују, а хидроцентрале обустављају рад.

Због тога и фабрике престају са радом, како би се електрична енергија преусмерила ка стамбеним насељима.

У пољима усеви вену, а животиње умиру од жеђи. Стотине хиљада хектара је већ спаљено, што ће оставити велике последице на ланце снабдевања храном широм света.

Увид у оно што нам предстоји

Сичуански мегаполис Чунгкинг, чија англомерација броји више од 30 милиона људи, већ десет дана бележи дневну температуру од око 45 степени Целзијуса. Најнижа температура ноћу 20. августа била је 34,9 степени.

То су уједно највише температуре икада измерене у Кини.

„Од када бележимо и пратимо климатска кретања не постоји ништа што је упоредиво са оним што се тренутно дешава у Кини. Ово је истовремено комбинација најекстремнијег интензитета са најекстремнијом дуготрајношћу на огромној површини“, објашњава метеоролог Максимилијано Херера у интервјуу за Њу сајентист.

Потребе за електричном енергијом за хлађење су скочиле, док је производња опала. Хидроцентрале раде минималним капацитетом, ако уопште раде. Нуклеарне централе такође муку муче да охладе реакторе.

Кинеске власти наводе да је чак 66 река потпуно пресушило. Делови кључног речног система Јангце су на трећини уобичајеног нивоа – најнижа стопа од када је почела да се води евиденција пре 150 година.

Нарушени ланци снабдевања

Екстремни топлотни талас у Кини оставиће велике последице на читав свет.

Само провинција Сичуан, која је најтеже погођена, дом је великим аутомобилским произвођачима „Тојота“, „Фолксваген“ и „Тесла“. У њој се налазе и огромне фабрике „Интела“ и „Епла“, као и највећи произвођач батерија на свету „Амперекс“.

Регион је такође један од водећих произвођача литијума и полисилицијумских соларних панела.

Највећи проблем је свакако храна.

Само у поменутом Сичуану 47.000 хектара усева већ је изгубљено, а још 433.000 хектара спржено због врућина.

Када се узму у обзир последица рата у Украјини на снабдевање храном, топлотни талас у Кини само ће отежати ионако тешку ситуацију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво