Читај ми!

Персеиди стижу вечерас – заузмите место под звездама

Киша метеора позната је као Персеиди или Сузе Светог Лаврентија, појављује се у сазвежђу Персеј, по чему је и добила име. Астрономи процењују да ће се киша метеора најбоље видети у ноћи 12. на 13. август, али не из градова, због превише светла и загађења.

Од 9. до 13. августа, моћи ћемо током ноћи да видимо светлосне трагове на небу – метеорске кише. Само подсећају на кишу јер изнад нас пролети и до 80 метеора на сат. Али да би се у потпуности уживало у овој необичној појави, важно је одакле ћемо је гледати.

Астрономи ову небеску кишу пажљиво прате па промене уносе у табелу која се свакодневно ажурира.

Како настају метеорске кише

Комете које пролазе кроз Сунчев систем, нарочито када се нађу у близини Сунца, за собом остављају честице под називом метероиди.

Те честице онда улазе у нашу атмосферу, потом и сагоревају. Небеска киша нас подсећа на звезде падалице, које парају небо остављајући трагове светлости.

Метеорски рој познат под називом Персеиди долази од комете Свифт-Татл, чија орбита може бити у најудаљенијој тачки од Сунца, када сеже до иза Плутона, а најближа релативно близу Земље. Путању око Сунца комета пређе за 133 године.

Када комета Свифт-Татл приђе Сунцу, његова топлота је загреје и омекша, па на својој путањи пушта честице и ствара метеорски рој Персеида, што је последњи пут забележено 1992. године.

Како посматрати Персеиде

Није потребна посебна опрема да бисте видели кишу метеора.

Предлог астронома је да будете довољно далеко од светлости велеграда, нашим очима потребно је петнаестак минута да се привикну на мрак. Морамо се наоружати стрпљењем, метеори се могу појавити на било ком делу неба.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво