Читај ми!

Богатство природе у Националним парковима Србије је непроцењиво благо које треба очувати

Фрушка Гора, Ђердап, Копаоник, Тара, Шар Планина и од ове године Стара Планина и Кучај Бељаница су национални паркови Србије. Осим што пружају могућности за активан одмор,у њима има шта и да се научи. Сваки од њих је чиста оаза у Србији.

Седам Националних паркова, седам различитих дестинација, и седам шанси за активан одмор на свежем ваздуху. Национални паркови су и заштићене зоне, зато и важе за плућа Србије.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, биолог ботаничар Пеђа Јанаћковић, редовни професор Биолошког факултета у Београду истакао је да заштита прироне баштине датира још из 13. века, Душанов законик говори о томе како треба да се штите шуме од претераног искоришћавања. Сваки од ових Националних паркова у себи садржи неке посебне карактеристике.

„Већина Националних паркова Србије основани су шездесетих година, сем два последња, а посебно место заузима Национални парк „Тара", где се налази природно станиште Панчићеве оморике. Ту је и станиште Панчићевог скакавца, ретке ендемичне врсте. Заштићена врста је и мрки медвед", рекао је проф. Пеђа Јанаћковић.

Додаје да је интересантан и Национални парк „Ђердап" у коме се поред шума кестена могу срести и поскоци, као и други гмизавци који су отровни.
„На Фрушкој гори, српској Светој гори налази се око 30 врста орхидеја, које воле осунчана места, као и 16 манастира", истакао је професор Јанаћковић.


Додаје да је интересантно посетити и Копаоник, Шар планину, Стару планину, Национални парк „Кучај -Бељаница.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво