Читај ми!

Феномен светлуцавих плавих облака ових дана одузима дах Канађанима

Можда их је тешко спазити, али када се уоче поларни мезосферни облаци, присуствује се спектакуларном делу природе.

Невероватно лепи, дивни – тим речима се описује један од приказа ноћних облака. Ако је небо ведро, посебно током ових дана, Канађани ће моћи јасно да их виде.

Сваке године, отприлике од почетка јуна до августа, ти облаци – који се такође називају НЛЦ или поларни мезосферни облаци – појављују се на северном небу.

Боје у њима се преливају, сјајни су и чудно светлуцају док шарају небо…

Чини се да се тај феномен формира по стандардном рецепту: повећање водене паре, веома ниске температуре и честице, као што је прашина заостала од метеора у нашој атмосфери или издувни гасови ракета на којима се водена пара може смрзнути.

НЛЦ се налазе невероватно високо у атмосфери, на око 80 километара надморске висине. Поређења ради, највиши облаци обично су на висинама између пет и 13 километара.

Такође, верује се да су они донекле нови феномен. Први пут су пријављени 1885. године, две године након масивне ерупције вулкана Кракатау.

Раније су ти облаци углавном виђани на високим северним географским ширинама, што је северну Канаду чинило идеалном локацијом за њихово посматрање. Међутим, последњих година примећени су и јужније, све до Јуте, па чак и Небраске у САД.

Постоји извесно уверење да климатске промене, такође, доприносе њиховом развоју, па чак и да се виде на географским ширинама на којима никада раније нису виђене.

На пример, 2019. године виђени су чак на југу, у Калифорнији.

Студија из 2019. сугерише да изглед тих облака варира из године у годину, па чак и из деценије у деценију, али да су све у свему, постали "значајно" видљивији.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво