Читај ми!

Чишћење језера Перућац – традиција почетка туристичке сезоне

Издалека изгледа идилично. Језеро Перућац које се од бране протеже кроз кањон 50-ак километара до Вишеграда. Изблиза је слика другачија:пластика,грање,смеће, све оно што су Дрина и њене притоке прикупиле успут.

Да језеро буде лепше и чистије укључили су се сви они којима су природа и њена заштита важни. „Ми смо и иначе ту на језеру, радимо, љубитељи смо тог језера,волимо га и желимо да га очувамо колико може да буде чистије сутра и за будућност наше деце и за туризам", истакао је Жарко Ђурић, ловочувар у Националном парку „Тара".

„Бавимо се заправо нашом срамотом, а то је ово смеће које нас дави деценијама и не успевамо то никако да решимо. Е сад, ја имам често обичај да кажем-није то до нас него су неки други запрљали, али ћемо ми очистити. Али заправо, кад вратимо причу уназад једно дуже време, један дужи период, највећи проблем и пропуст је направљен тиме што нисмо децу учили шта значи одлагање отпада,шта значи сортирање, рециклажа и све остало", рекао је Јован Мемедовић.

Чишћење језера, по традицији је пред почетак туристичке сезоне.

„Увек се трудимо да покренемо и остале субјекте и у Бајиној Башти и околини и кориснике самих сплавова и власнике да дођу да нам помогну да очистимо ово језеро, јер није само наше него свих нас који долазимо овде,волимо природу и цео овај крај", рекао је Милош Нешовић ТА „Тара турс".

Хоће ли језеро бити спремно до туристичке сезоне.

"Хоће, то је сигурно.Следеће недеље је промотивна вожња бродом од Перућца до Вишеграда, тако да мора бити све спремно", рекао је Милан Ђурић, директор ТО "Тара Дрина".

Прошле године прикупили су 500 врећа отпада. Ове године са чамаца и обале можда ће бити још више. Иако ће језеро после ове акције бити лепше остаје дугорочан проблем очувања природе од људског немара и неваспитања.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара