Читај ми!

Колико бука бродских мотора омета живот у води

Многе морске животиње, укључујући китове и делфине, зависе од звука навигације бродова који се простире кроз воде мора и океана. Од јачине звука зависи њихово скривање од предатора, проналажење плена и међусобно комуницирање.

Бука која долази са бродова и из других извора, као што су сеизмичка истраживања, може негативно да утиче на морске животиње јер им омета слух. Бука може да им поремети и начин исхране, одмора, а често доводи до повреда чула слуха и хроничног стреса. Код хоботница које су бескичмењаци, може доћи до поремећаја равнотеже и просторне оријентације.

Организација "Ocean Conservancy", која је међународна поморска организација, годинама се бори да смањи подводну буку.

У јануару 2022. године, организација за пројектовање и изградњу бродова започела је нови пројекат за решавање штетних утицаја подводне буке, али је мало компанија из сектора поморства подржало овај предлог. Највиши ниво буке забележен је у региону Арктика.

Организација је истакла да претходни рад на смањењу подводне буке није био успешан, али је одобрен план рада за ревизију смерница из 2014. године који ће бити и ефикаснији.

План рада на смањењу подводне буке укључује обавезу да се ангажују Инуити са Арктика и друге аутохтоне заједнице и да се на пројекту примени знање староседелаца.

Да би се животиње које настањују океане заштитиле од штетних утицаја подводне буке, нови пројекат мора имати неколико битних ставки које се тичу и индустрије. Важан је дизајн брода, одржавање бродова и компанијски договор, како би се истакли штетни утицаји по живот у води.

Напредак у новим технологијама, као што су тиши пропелери, већ се инсталирају на нове моделе бродова. Важно је и да су пропелери бродова добро изоловани. Један од начина смањења подводне буке је смањење брзине пловила.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара