Читај ми!

И када доктор препише одлазак у шуму - треба га послушати

Лекари у Канади могу да, као терапију, препишу боравак у неком од паркова пацијентима који пате од менталних и физичких здравствених проблема.

У неколико канадских провинција доктори могу да обезбеде пацијентима пропусницу за улазак у цео систем националних паркова у земљи са циљем да се побољша њихово ментално и физичко здравље.

Из управе националних паркова Канаде, саопштено је да се придружују националном програму „преписивања парка на рецепт" , који доводи пацијенте у природу на најмање два сата недељно.

Све већи број истраживања је показао да се анксиозност и проблеми менталног здравља, могу ефикасно лечити провођењем времена у природи.

То може укључивати све, од радова у башти у дворишту до истраживања зелених површина, шума, поља...

Важно је, кажу стручњаци, да пацијенти имају искуство и додир са природом.

„Морамо да смањимо баријере према природи", рекла је др Мелиса Лем, породични лекар из Ванкувера која је један од покретача ове идеје.

У писаној изјави, министар животне средине и климатских промена Стивен Гилбелт описао је нову праксу као „пробој" у начину на који се третирају ментално и физичко здравље.
„С обзиром на то да се утицај пандемије короинавируса и даље осећа у већем делу земље, ово није могло да дође у боље време, рекао је министар.

Др Лем каже да се очекује да ће се програм „лечења природом" проширити на сваку провинцију и територију до краја 2022.

Пропусница коју препише лекар, омогућава неограничен улаз током годину дана у преко 80 националних паркова, националних историјских места и националних заштићених подручја поред мора, територије која заједно покрива више од 450.000 квадратних километара земље и воде.

Постоји више од 1.000 здравствених радника широм Канаде сада има дозволу за прописивање овакве терапије.

Др Лем каже да програм подстиче да се више времена проведе у природи и то нарочито за појединце који пате од анксиозности, депресије и других проблема менталног здравља.

Истраживања су показала да приступ природи такође може смањити хроничне болести (попут дијабетеса, високог крвног притиска и болести плућа), побољшати исход порођаја.

Студије су откриле да боравак у природи отвара праву везу: што је више људи повезаних са природом, већа је вероватноћа да ће их природа и заштитити.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара