Читај ми!

Совембар у Кикинди - највећем урбаном зимовалишту сова на свету

Бројне телевизијске и медијске екипе из целог света посетиле су Кикинду због необичних пернатих посетилаца вароши на северу Баната. Сваке зиме на стотине сова долети у центар Кикинде.

Орнитолог Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије сваког новембра долази у Кикинду и прати досељавање сова у њима најомиљеније окружење током зимских месеци, јер Кикинда је највеће урбано зимовалиште сова на свету.

У главној улици и на градском тргу у крошњама дрвећа необичне комшије кикинђана које већ деценијама овде долазе. Тренутно их има око 150, што је вишегодишњи просек. Са првим снеговима биће их близу 800.

„Кикинђани су потврдили да су идеални домаћини, да су добри људи, да разумеју шта овде овим совама треба, а сове им враћају тако што је Кикинда широм света препозната као „град сова", као место где људи радо долазе да би их видели, снимали, фотографисали", рекао је Милан Ружић, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

„Сова патрола„ је практично час у природи где основци кроз очигледне примере сазнају нешто више о совама и како их заштитити кроз бригу о станишту ових необичних птица.

Последњих неколико година у Кикинди новембар носи име „Совембар" по својеврсној манифестацији која током читавог месеца у свим школама у северобанатској вароши организује едукативне програме и еколошке радионице.

„Највише су заступљена деца од вртића па до краја основне школе. Заиста смо поносни на наше младе суграђане колико знају о совама, а то значи да ће им помоћи, да их боље разумеју", рекла је Јасмина Миланков, Туристичка организација Кикинде.

Банаћани су се толико саживели са совама и о њима брину да се то нашло и у посебној одлуци Скупштине града којом се забрањује свако нарушавање или уништавање гнезда и легла сове утине, као и сеча стабала на којима ове птице бораве. Зато је сова и симбол Кикинде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара