Читај ми!

Од видео-игре до органске хране – брачни пар из Словеније улаже у српску пољопривреду

Део од милијарду долара зарађених продајом чувене видео-игре „Токинг Том“, словеначки брачни пар Логин уложио је у Србији. На око четири хуљаде хектара у Банату већ четири године производе органску храну, а нису одустали ни од информационих технологија.

Иако на први поглед тако не изгледа, пољопривреда је један од највећих загађивача. Зато брачни пар Логин развија нове технологије и већ четири године има највећу органску и, како кажу, „мирољубиву” фарму у околини Зрењанина. У производњи не користе ништа што је животињског порекла.

„Развијамо технологију зеленог ђубрења јер је по мом мишљењу то једини одрживи начин да пољопривредници сами производе своје ђубриво" наглашава Само Логин, оснивач Фондације „Логин".

Због периода конверзије, производи са ове фарме ће тек од следеће жетве носити ознаку органско, иако их тако гаје све време.

„За сада смо се фокусирали на ратарске културе – жита, сунцокрет, грашкове, соју, jер су онe неизбежне да бисмо обезбедили људску исхрану. У будућности желимо да идемо и на воћарство и повртарство, али још нисмо тамо. Прво треба да савладамо технологије за једноставније културе“, додаје Логин.

Компанија у Србији запошљава 65 људи. Већина ради директно у пољопривреди, али се повећава и број ИТ стручњака. Због климатских промена производња ће се, кажу, све више заснивати на подацима о квалитету земљишта, садном материјалу, семену, временским приликама, а који ће бити обједињени новим технологијама.

„Код игрице је мотивација била да донесемо инстант забаву свима, бар за секунду, минуту, али ако гледамо на утицај здраве хране и како то утиче на нашу околину, мислим да тај пројекат има већи потенцијал. Она треба да буду профитабилна, али због улагања у развој технологије наша фирма као целина никада неће бити профитабилна“, напомиње Само Логин.

Тренутно површине за органску производњу у Србији чине мање од једног процента укупно расположивих ораница.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво