Читај ми!

Панел УН о клими: Избегавање најгорег је најбоље чему човечанство сада може да се нада

Светска привреда ослобађа толико гасова са ефектом стаклене баште да ће циљ Париског споразума, уместо до краја века, бити премашен у наредних 15 година. Докази о томе су необориви, хитна акција више није пожељна него неопходна. Најбоље чему сада можемо да се надамо је избегавање најгорег сценарија, наводе Уједињене нације.

Човекова активност мења климу на Земљи на начине без преседана, а неке од тих промена су неизбежне и непоправљиве, упозорио је Међународни панел о климатским променама Уједињених нација.

У наредних две деценије, температура ће највероватније порасти за више од 1,5 степени Целзијуса изнад прединдустријског нивоа, чиме циљ Париског споразума из 2015. године неће бити испуњен, а што ће узроковати широкораспрострањено уништење и екстремне временске прилике.

Загађивање и ослобађање угљеника достигло је толико екстреман ниво да ће кључна граница у борби против климатских промена од 1,5 степена овим темпом бити премашена у наредних 15 година.

Сагоревањем фосилних горива и ослобађањем гасова који загревају Земљу као стаклену башту, човек је загрејао планету за око 1,1 степени Целзијуса. То је учинило топлотне таласе и обилне кише све јачим и чешћим. Број тропских циклона је све већи, а у многим деловима света суше су интензивније и дуже.

Само хитно и драстично смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште у овој деценији може да спречи такав климатски сценарио, а свако додатно прекорачење границе од 1,5 степена ће довести до додатног убрзавајућег ефекта, наводи Међународни панел УН-а (ИПЦЦ).

Свеобухватан извештај и процена објављени су данас. У припреми која је трајала 8 година узети су подаци више од 14.000 научних студија у чијем писању и провери је учествовало стотине стручњака. То је тек шести извештај те врсте од 1988. године који је објавио ИПЦЦ.

Нови циљеви

Извештај представља свеобухватно прикупљено светско знање о климатским променама. У њему је без икакве сумње утврђено да човекова активност утиче на рапидне промене климе, укључујући подизање нивоа мора, топљење поларног леда и глечера, топлотне таласе, поплаве и суше.

ИПЦЦ наводи да нови налази морају да буду хитни подстицај за промену циљева уочи конференције о климатским променама "Cop26", која ће у новембру окупити представнике 197 држава у Глазгову.

Од сваке државе која ће бити присутна на конференцији тражи се да има нов план да смањи емисију штетних гасова на ниво који ће ограничити глобално загревање на 1,5 степен Целзијуса изнад прединдустријског нивоа – што је циљ Париског споразума за који ИПЦЦ каже да је и даље достижан, али једва.

Узбуна и црвени аларм, докази необориви

Генерални секретар УН-а Антонио Гутерес упозорио је да је овај извештај црвени аларм за човечанство.

„Звона за узбуну су заглушујућа, докази необориви – ослобађање гасова са ефектом стаклене баште од сагоревања фосилних горива и губитак светских шума гуше нашу планету и доводе у питање егзистенцију милијарди људи“, истиче Гутерес.

Такође је позвао да се прекине са градњом постројења која сагоревају угаљ и да се не истражују и развијају нови извори фосилних горива. Уместо тога, владе и инвеститори треба да преусмере напоре и средства у друге изворе енергије.

„Овај извештај мора да буде последњи ексер у сандуку угља и фосилних горива, пре него што њихово сагоревање уништи нашу планету“, закључио је генерални секретар УН.

Најбољи сценарио - спречавање најгорег

Даг Пар, главни научник британског огранка „Гринписа“, каже за Гардијан да ово није прва генерација светских лидера која је упозорена од стране научника о озбиљности климатских промена.

„Разлика је што ова генерација нема луксуз да игнорише упозорења. Све већа учесталост, размере и интензитет природних катастрофа довеле су до спаљивања и плављења многих делова света. Разлог тога је што нисмо деловали“, наводи Пар.

Чак и да човечанство успе да ограничи загревање на 1,5 степен Целзијуса, неке од дугорочних последица већ су почеле и постале су неизбежне и непоправљиве.

Оне укључују пораст нивоа мора, топљење леда на Арктику, загревање и „кисељење“ океана.

Драстично смањивање емисија може да заустави најгоре климатске промене, али неће вратити свет на умерене временске прилике из прошлости, упозорава ИПЦЦ.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(уторак, 10. авг 2021, 11:44) - anonymous [нерегистровани]

Панел УН о клими

Највећа можда и једина слабост антиглобалистичких покрета је став да је загревање планете лаж и да се вештачки изазивају климатске промене...чиме директно иду на руку капиталу у даљем искоришћавању планете ради профита које доводи до све интезивнијег уништења природе.Што је још горе ствара се мит о томе да је човек јачи од природе и самим тим и од свог Створитеља и Сведржитеља Данас више него икад актуелно је пророштво апостола Петра;, и у тај дан ће небеса с хуком проћи и зажарени ће елементи да се распадну и земља и сва дела са њом сагореће ( 2 Петрова 3,10)

(уторак, 10. авг 2021, 06:36) - anonymous [нерегистровани]

Ja se nadam istini i pravdi

Sto se tice istine, tu mnogo moze da pomogne “The Nemeth Report” dokument koji se moze naci u pdf-u, samo kad bi neko hteo da ga procita. Sto se tice pravde, nema ko da je probudi kao da je Trnova ruzica, tj. Uspavana lepotica. Nadam se da ce se naci neko da je s ljubavlju za zivotom probudi i da necemo morati da cekamo 100 godina da nas neko oslobodi iz ovog ruznog sna u kome se nista ne desava.

(уторак, 10. авг 2021, 02:38) - anonymous [нерегистровани]

2050

Ne bih voleo da dočekam tu 2050 u današnjem trendu zagađenja. Mislim da mi je preko 60 stepeni previše.

(понедељак, 09. авг 2021, 22:03) - anonymous [нерегистровани]

Vazan dokument

Ovaj izvestaj je nesumnjivo izuzetno vazan dokument. Cak i da nije tacan, on jasno izrazava resenost najmocninih zemalja da krenu u odredjenom smeru. Za nas je to znak da po svemu sudeci gradnja novih termoelektrana vise nije ni opcija.

(понедељак, 09. авг 2021, 21:25) - anonymous [нерегистровани]

Led se topi a prosjek raste.

Interesantno.
Kako se to desava.
Znaci.
Kad se topi raste prosjek.
Kad se istopi sve ---- prosjek treba da pada.
Hmmmmm. Da li ce htjeti...
Ima da padne.. Nema nece..
Tako su se dogovorili sa ledom i sa prosjekom...
A svaki dogovor se postuje...

(понедељак, 09. авг 2021, 20:16) - anonymous [нерегистровани]

Osloni se na svoja čula i zdrav razum

Nijedna tehnologija, bez obzira koliko da je "napredna" ne može da zameni prirodne procese na duge staze. Kratkoročna rešenja su samo stvaranje privida normalnosti. I ponovo, kao i uvek do sada, ni jedna jedina reč o geoinzinjerskim aktivnostima koje se izvode poslednjih 70 godina. I dalje niko da otvoreno progovori o SRM (solar radiation management) ili SAI (starospheric aerosol injection) programima koji se svakodnevno izvode širom i sveta i koji samo dolivaju ulje na već razbuktali klimatski požar, dodatno poremećujuci ono malo preostalih prirodnih klimatskih procesa, ako uopšte više i postoje. Prihvatimo činjenice, ne žuri se državama da uđu u EU zbog nekakvih privrednih stimulansa i obećanja, već zato što misle da će ih uključiti još više u njihove geoinzinjerske programe i tako smestiti pod njihov klimatski "suncobran", na šta u stvari misle kada recituju kako "EU nema alternative". Realnost na terenu je drugačija od želja jer se u toj jednačini teško više išta može popraviti, ukoliko se pre svega ne zaustave pomenute aktivnosti.

(понедељак, 09. авг 2021, 20:04) - anonymous [нерегистровани]

zalosno

stvarno je zalosno sto i srpski mediji idu sa tom globalistickom propagandom. ove vatre su od strane nekih agenata zapaljene. vec su neki medji pokazali video ljudi koji pale vatre po italiji.
znam da necete ovo smeti postavite

(понедељак, 09. авг 2021, 19:58) - anonymous [нерегистровани]

@

Bila je svojevremeno na RTS-u zanimljiva epizoda u serijalu BBC Horizon o usporavanju Golfske struje pod uticajem globalnog zagrevanja te je zakljucak da, umesto globalnog zagrevanja, moze doci do globalnog zahladjenja, tj. do ledenog doba, ako stane Golfska struja. E sad, pitanje je sta ce biti. U svakom slucaju, dobar serijal.

(понедељак, 09. авг 2021, 19:36) - Вибрирајући трилер [нерегистровани]

Мени је то све сумњиво,

али не бих сад о томе детаљније.

(понедељак, 09. авг 2021, 19:23) - NIKOLAKRAJINALONDON [нерегистровани]

Bacen opusak

U Grckoj su velike vrucine i dovoljno je da netko baci opusak i katastrofa. A sto nema veze sa klimatskim promjenama.