Читај ми!

Природни парфеми од етеричних уља – здрави и поправљају расположење

Есенције мирисног биља вековима се користе као лек и као парфем. Како да од етеричних уља направите свој лични парфем, који, поред тога што делује на здравље, утиче и на расположење, објашњава у „Тајнама биља“ Момчило Антонијевић, народни травар и новинар.

„Моја идеја о прављењу парфема од етеричних уља је кренула од љубави према арома терапији, још од кад сам научила колико добробити имамо од коришћења есенцијалних уља. Осим тога, она јако добро миришу, а од синергија које стварају мешањем може настати један природан парфем“, објашњава Власта Кокотовић Каназир, креаторка етеричних парфема.

Реч је о комбинацији 3 до 5 етеричних уља у базном уљу, за шта се најчешће користи бадемово, али постоје и многа друга, попут уља семенки грожђа, јојобино или уље од авокада.

Есенцијална уља имају двојаки ефекат. Осим тога што позитивно делују на здравље, она делују и на расположење.

„Постоје парфеми који подижу и они који умирују. Тај холистички приступ је веома важан. Када бирамо парфем од етеричних уља морамо да приступамо индивидуално, односно да проценимо клијента, о каквој особи се ради и шта тачно тражи“, каже Власта Кокотовић Каназир.

Према њеним речима, ако неко бира цитрусе, он има потребу за подизањем енергије. Са друге стране, лаванда и неке друге комбинације имају умирујући и опуштајући ефекат.

Око 20 одсто укупне количине парфема чине етерична уља, а за сваки парфем се користи између 3 и 5 врста, зато што тада уља делују у синергији.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво