Читај ми!

Природни парфеми од етеричних уља – здрави и поправљају расположење

Есенције мирисног биља вековима се користе као лек и као парфем. Како да од етеричних уља направите свој лични парфем, који, поред тога што делује на здравље, утиче и на расположење, објашњава у „Тајнама биља“ Момчило Антонијевић, народни травар и новинар.

„Моја идеја о прављењу парфема од етеричних уља је кренула од љубави према арома терапији, још од кад сам научила колико добробити имамо од коришћења есенцијалних уља. Осим тога, она јако добро миришу, а од синергија које стварају мешањем може настати један природан парфем“, објашњава Власта Кокотовић Каназир, креаторка етеричних парфема.

Реч је о комбинацији 3 до 5 етеричних уља у базном уљу, за шта се најчешће користи бадемово, али постоје и многа друга, попут уља семенки грожђа, јојобино или уље од авокада.

Есенцијална уља имају двојаки ефекат. Осим тога што позитивно делују на здравље, она делују и на расположење.

„Постоје парфеми који подижу и они који умирују. Тај холистички приступ је веома важан. Када бирамо парфем од етеричних уља морамо да приступамо индивидуално, односно да проценимо клијента, о каквој особи се ради и шта тачно тражи“, каже Власта Кокотовић Каназир.

Према њеним речима, ако неко бира цитрусе, он има потребу за подизањем енергије. Са друге стране, лаванда и неке друге комбинације имају умирујући и опуштајући ефекат.

Око 20 одсто укупне количине парфема чине етерична уља, а за сваки парфем се користи између 3 и 5 врста, зато што тада уља делују у синергији.  

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 25. јул 2021, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

Kuce lekari

Probajte protiv korone, mozda ce pomoci.