Читај ми!

Коначно се винула у небо - млада женка орла белорепана после дужег лечења пуштена у природу

Женка орла белорепана (haliaeetus albicilla) је успешно излечена у прихватилишту ЗОО врта Палић, и након пуних месец дана успела је да поврати здравствену и физичку кондицију која јој је потребна како би наставила са нормалним животом у природи.

Када су у питању младе јединке орлова белорепана, оне нису везане за територију, тако да се после опоравка могу вратити на било које одговарајуће подручје.

Ипак, у овом случају Тим за збрињавање Покрајинског завода за заштиту природе је одлучио да се јединка врати близу места где је и пронађена, јер се у близини налазе шуме и више отворених вода, што чини идеално станиште за ову врсту. 

Пошто су се обе јединке белорепана успешно винуле у небо, читава акција спасавања је имала срећан епилог.

Брзом и заједничком интервенцијом државних органа - Републичке и Покрајинске инспекције заштите животне средине, Шумарско - ловне инспекције, Покрајинског завода за заштиту природе, ЛУ „Мостонга" и Ветеринарске амбуланте „Шапица" из Оџака, 13. маја, два орла белорепана спашена су од скоро сигурне смрти.

Током својих редовних ловочуварских активности Дамир Ивановић из ЛУ „Мостонга" је приметио у атару између Оџака, Каравукова и Српског Милетића, два белорепана како леже један до другог, што је код ловочувара изазвало сумњу да нешто није у реду, те је то одмах и пријавио својим надређенима, који су о свему обавестили Републичке и Покрајинске инспекцијске органе.

Околности на лицу места и положај у којем су нађене птице указивале су на потенцијално тровање пестицидима и то највероватније кроз ланац исхране.

Према инструкцијама Покрајинске инспекције за заштиту животне средине и Покрајинског завода за заштиту природе, ловочувар је птице однео до прве доступне ветеринарске амбуланте „Шапица" у Оџацима, где им је пружена прва помоћ од стране Тање Јовановић др вет. медицине, где су птице и дочекале јутро до доласка Тима за збрињавање строго заштићених и заштићених дивљих врста животиња из Покрајинског завода за заштиту природе.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво