Читај ми!

Награде за оне који их најбоље угосте и чији дом ласте највише воле

„Домаћинство које су ласте изабрале" назив је такмичења које је организовало Друштво за заштиту и проучавање птица Србије. Газдинство са највише активних гнезда добиће као награду – тону кукуруза.

Циљ акције је стимулација домаћинстава да се брину о ластама. 

На салашу породице Видаковић, ласте су редовне гошће, а ове године под кровом штале, свиле су на десетине гнезда.

Газдарица каже да је увек поздраве на исти начин. 

„Ласте када долазе, онда се попну на ову жицу, и долазе  унутра у просторију, и онда изађу и иду. А када иду, исто се попну овде, онда се опет овде сложе и кад крену онда иду све, кажу као да нас је поздравио", каже Љуба Видаковић из Ченеја.

Главни конкуренти Видаковићима за награду на такмичењу, могли би бити Кузмановићи из Ченеја, који су овогодишње јато чекали нешто дуже него претходних година.

„Увек до седмог априла ако стигну, онда стигну на време, и онда је право пролеће стигло, ако касне, онда касни и пролеће и хладноћа, ко и ове године што се десило", рекла је Милуша Кузмановић. 

Осим што касне, ластавица је сваком годином све мање код нас, али и у целој Европи.

„Првенствени разлог томе је промена у пољопривреди, дакле модерне стаје не погодују ластама, на њима све теже праве гнезда, све је мање стоке на испаши, самим тим и мање инсеката, а све мање домаћинстава које се баве сточарством у Србији, тако да то оставља велике последице", објаснио је Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Са циљем да оваква домаћинства подржи, такмичење се одржава већ пет година, а прошлогодишњи победник, имао је више од осамдесет парова ласта.

„Толики број ласта заједно са својим младунцима у току дана поједе на милионе инсеката, на стотине хиљада инсеката, то су заиста велике бројке, На тај начин, сваком домаћинству оне помогну да не користе хемијске апарате којим би третирали муве или неке друге инсекте који живе близу људи, и такође близу стоке", додаје Ружић.

Сеоска ласта разликује се од градске, а са собом носи и песму Африке, из које сваке године долази у Европу.

„Ласте имају издужена крила, имају рачваст реп, то су све прилагођености којим оне савладавају тај отпор ваздуха  и успевају да тако мале пређу тако далеке путеве", истакла је Мирјана Ранков из Друштва за заштиту и проучавање птица.

Пријаве за такмичење отворене су до седмог јуна, а осим тоне кукуруза, домаћинства са највише гнезда, биће награђена и ваучерима за куповину садница. 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво