Читај ми!

Ватра на леду – „зомби“ пожари упркос минусу у најхладнијем сибирском региону

Температура ваздуха у округу Ојмјакон у Јакутији ноћу је и даље у минусу, док дању расте стидљиво до једног или два степена изнад нуле. Снег је почео да се топи, док су али су реке и даље залеђене, што је потпуно уобичајено за Ојмјакон, најхладније стално настањено место на Земљи.

Оно што није нормално јесу десетине пожара који букте северно и јужно од леденог градића. Први је регистрован 29. априла што је неуобичајено рано.

Сателит „Сентинел 2“ снимио је затим предео око залеђене реке Индигирке, а на снимку се виде бројни пожари разбацани широм залеђеног планинског предела.

Нови пожари после тога примећени су 1. маја јужно од Ојмјакона и то на само 20 километара од града.

Ова врста пожара, која најчешће захвата тресетишта или слојеве земље са „младим угљем“, често се назива „зомби“ пожарима.

Могу да трају недељама и месецима, а у одређеним ситуацијама их је немогуће угасити. Иако нису неуобичајени у Сибиру, раније су се јављали далеко јужније.

Бивши шумар Љубов Васиљева верује да је слом СССР-а отпочео дуг процес који је довео до појаве ових дуготрајних „зомби" пожара.

„Постојао је систем контролисаног спаљивања суве траве са специјалистима који су имали мапе тресетишта и депозита младог угља и надгледали процес. Са тиме се престало почетком 90-их и ништа ново није смишљено, а људи сада спаљују траву без контроле“, навео је Љубов за Сајбиријан тајмс.

Паклено лето 2020.

Прошло лето је било најгоре у историји Јакутије што се тиче броја пожара, а многи су забележени и изнад арктичког круга.

Најхладнији руски регион регистровао је пожаре широм своје територије, а током једног периода прошле године огроман облак дима јасно се видео из свемира.

Крајем јесени 2020. године једна од ватра је и даље горела на прилазима селу Ударник, као и на самом северу Јакутије код Сватаја.

Снимци тог пожара из новембра прошле године показују да ватра букти у тренутку када је спољна температура минус 25 степени Целзијуса. Неколико месеци касније, локални новинари отишли су да провере подручје и приметили да и даље има дима, а док су ходали имали су осећај као да иду по гуми.

Други снимак направљен почетком ове године током температуре од минус 30 степени Целзијуса, и то после децембра и јануара када је жива падала и до минус 60 степени.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 12. мај 2021, 16:45) - anonymous [нерегистровани]

Posledica izostanka kontrolisanog spaljivanja suve trave

Pricali su isto za one pozare u Australiji. Nekada su starosedeoci upraznjavali ritualno paljenje niskog rastinja i tako su pravili obruce, da kazem stitove za ostalu prirodu, ali je taj ritual zabranjen i zato ima posledica. A moze da bude i nesto drugo, ciljani geoinzenjering, e sad to vec ne znam iz kog razloga i ko to radi...

(среда, 12. мај 2021, 16:30) - anonymous [нерегистровани]

лепо име

Љубов ...као наше Љубице или Љубинке
Име какво припада женама

(среда, 12. мај 2021, 07:09) - горица [нерегистровани]

занимљиво

а Љубов је руско женско име