Читај ми!

Дан планете Земље – ми Земљи нисмо неопходни, а она нама јесте

Већ више од пола века 22. април се обележава као Дан планете, како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живи и смањила негативан утицај на животну средину. Дан планете Земље ове године посвећен је акцијама чишћења, младима и образовању.

И деца знају да никад не треба загађивати природу и треба да очувамо животну средину, јер у противном нећемо имати чисте реке, језера, ваздух... Када би одрасли размишљали као деца, имали бисмо много мање проблема са животном средином.

„Они су ти који покрећу родитеље да се промене, они су ти који који доносе чепове за хендикеп, рециклирају, одвајају отпад на месту настанка“, каже професорка биологије ОШ Дринка Павловић Марина Дрндарски.

Годину за нама обележила је пандемија, смањен саобраћај незнатно је утицао на ублажавање климатских промена. Међутим, повећава се количина отпада. Окружени смо пластиком, смећем. Реке, мора и океани су загађени.

„УН су прогласиле декаду обнове планете, ревитализацију, разлози за то су више него јасни. Петина копнене површине Земље је деградирана што наравно утиче и на доступност хране и на питку воду и на климатске промене“, истиће Борис Ерг из Међународне уније за заштиту природе.

„Нама планета значи као средина која нам пружа услове за живот. Значи да природа Земље није таква ми не би опстали нити било који живи свет на планети. Ми кад кажемо да очувамо планету мисли се на те услове животне средине, а сама планета ће опстати без обзира на нас и на живи свет“, објашњава проф. др Ана Вуковић Вимић са Пољопривредног факултета у Београду.

У Србији је у последњих десет година удвостручена количина произведеног отпада. Око насеља, поред река, у природи налази се више хиљада дивљих депонија.

Све је више оних који желе да заврну рукаве, очисте смеће и опомену друге да не загађују. Прилика за све који желе да се укључе је недеља и велика акција Еко страже чишћења отпада на више од 50 локација у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара