Читај ми!

Живети у „џунгли“ усред Вашингтона је сјајно

Владан Николић је „мистер кућног биља”. На друштвеним мрежама, где дели савете за негу биљака, има око 250.000 пратилаца. Живи у Вашингтону, ради у једној хуманитарној организацији, а нега биљака му је хоби.

За својим сновима кренуо је пре четири године када је на лутрији освојио зелену карту која му је омогућила да легално живи и ради у Америци. Његово интересовање развило се од једне месождерке, а сада их је много више.

"Овде у стану имам 70 биљака, у канцеларији имам још толико. То су само саксије, без пелцера. Дневна и спаваћа соба су пуне цвећа. На послу када сам своју канцеларију напунио цвећем, онда сам почео да пуним и друге канцеларије. У једном моменту су ме замолили да престанем да доносим ново цвеће", рекао је Владан Николић, инфлуенсер за цвеће.

Додаје да је ово хоби који је веома заразан и када почнете да узимате биљке, врло брзо пређете са две саксије на двадесет.

Каже да око два сата недељно проведе у заливању цвећа у стану и канцеларији, на шта додаје и време за пресађивање, узимање пелцера, третирање инсеката и другу негу.

Заведено је око 300.000 врста биљака, које се деле на семењаче, цветнице али је, каже, главна подела на спољашње и собне.

„Рекао бих да су све биљке спољашње, јер цвеће расте у природи, а ми смо ти који смо биљке унели у наше станове. Собно цвеће су биљке које не подносе добро ниске температуре. Које не захтевају зимску хибернацију и које се могу успешно узгајати у нашим становима, на температури од 15 до 25 степени Целзијуса", истакао је Владан Николић.

Истиче, да је светло најважнији фактор за узгој собног цвећа. Када биљка не добија много светла иако делује да је у реду, она полако умире, јер временом троши залихе шећера, и онда страда.

Постоје сијалице које су специјално прављене за узгој цвећа и оне производе светло које је потребно биљкама за фотосинтезу.

Својим хобијем инспирисао је многе, али саветује да биљке купујете у складу са величином простора.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво