Читај ми!

Хоће ли и кафа нестати због климатских промена

Када чујемо да је кафа у Бразилу угрожена, помислимо на климатске промене у свету. Ова течност пријатног укуса и мириса је после нафте најцењенија у свету. Климатске промене на свету се контролисано дешавају и треба да постоји природна равнотежа.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а проф. др Пеђа Јанаћковић, истакао је да када говримо о климатским променама, свакако треба да кажемо да се ту пре свега мисли на температуру и влажност, а све те промене осећају биљке и животиње.

„Што се кафе тиче око 2,25 милијарди шољица се попије кафе дневно, а од 100 врста кафе које постоје, само три врсте су за људску употребу. Кафа Арабика, кафа Робуста и кафа Иберика. Истраживачи Краљевске ботаничке баште у Лондону дошли су до закључка, да ће у следећих, 10,20 или 30 година око 60 одсто врста кафе да нестане", рекао је проф. др Пеђа Јанаћковић. 

Додаје да се због тога око плантажа са кафом сади дрвеће које омогућава да земљиште буде плодније.

Кафа се цени као нафта

"За нас је кафа значајна и најцењенија је после нафте, па је гајење кафе у природи и под строго контролисаним условима веома важно. Сматра се да ће у Јужној Америци производња кафе пасти за 20 одсто, јер ће се температура променити. У Кини се предвиђа смањење површина за гајење култура. Али ће се у другим деловима света отворити нове могућности за гајење, подржани климатским условима", истакао је професор.

Европа и климатске промене

„Што се тиче централне Европе, ту ће бити сушни период који ће отежати гајење кромпира. Да би се очувале поједине врсте, потребно је да се очува генофонд, и семена дивљих врста", рекао је проф. Јанићијевић.

Шта чувамо у банци семена?

„ У тој банци чувамо семена дивљих врста од исчезавања и потпуног нестанка, која се чувају у строго контролисаним условима“, наводи Јанићијевић.

У Црвеној књизи Србије налазе се подаци за 215 врта биљака које су под заштитом државе и то су врсте које захтевају контролисана станишта која не смеју да се наруше. Те биљке су важне за ошување биодиверзитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво