Читај ми!

Детлићи „раде" заиста као електрична бушилица

Иако вас некада можда нервирају непрестаним и упорним кљуцањем у дрво, детлићи су заиста птице вредне посматрања. Научници су открили да успевају да не заглаве кљун у дрвету, тако што независно померају горњи и доњи део, понашајући се попут механизма електричне бушилице. Брзина кљуцања у дрво им је такође на завидном новоу - седам метара у секунди.

Биолози са Универзитета у Антверпену у Белгији открили су да када се кљун детлића заглави у стаблу дрвета, он се ослободи за само 50 милисекунди. 

Водећи истраживач Сем ван Васенберг снимио је видео-записе две птице из засебних зоолошких вртова. Откривено је да детлићи куцају дрвеће брзином од око седам метара у секунди. 

На успореном видео-снимку, научници су открили да птице најпре окрећу главу у једном смеру, изврћући врх кљуна за неколико степени, а затим окрећу доњу половину кљуна у другом смеру.

Тиме се ствара простор од око једног милиметра између кљуна и рупе коју се детлићи направили, и омогућавају им да несметано кљуцају.

Професор Ван Васенберг је рекао: „То има везе са горњим и доњим деловима кљуна који се окрећу око различитих зглобова на лобањи".

Додао је: „Очекивали бисте да таква птица има јачу и већу лобању, али то овде није случај".

Иако детлићи нису једине птице које могу самостално покретати горњи и доњи део кљуна, биолози су своја открића о механизму сличном електричној бушилици, представили на виртуелном годишњем састанку Друштва за интегративну и упоредну биологију.

На свету постоји више од 180 врста детлића. Оштар, јак и прав кљун у облику длета, и дуг лепљив језик, омогућавају детлићу да из стабала и грана дрвећа извлачи инсекте, ларве и црве.

Утврђено је да детлић може да кљуца у дрво и 12.000 пута на дан. Ова птица тешко може да се повреди, јер око мозга има ткиво слично пенастој гуми које служи као заштита.

Студија ће бити објављена касније ове године.